Binnenland

Remkes furieus na diefstal geheimen

DEN HAAG - Opnieuw is door slordigheid van agenten vertrouwelijke informatie in verkeerde handen gekomen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) is hierover furieus. „Een geweldige stommiteit”, vindt hij.

Redactie politiek
9 February 2006 09:57Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

Het betreft dit keer een tweetal diefstallen uit politieauto’s. Daarbij werden onder meer een pistool en een laptop buit gemaakt. De Tweede Kamer reageerde woensdag geschokt. Enkele weken geleden ontstond ook al politieke deining nadat er geheime AIVD-informatie over de Amsterdamse onderwereld bleek te zijn uitgelekt.In het ene geval ging het om spullen die een politieman nodig had omdat hij bereikbaarheidsdienst had. Zonder een pincode kan niet bij de vertrouwelijke informatie worden gekomen, verzekerde een woordvoerder woensdag. Als met de spullen wordt ’gerommeld’, wordt de informatie automatisch vernietigd.

Dit incident, dat eind vorige week gebeurde, stond niet op zichzelf. In diezelfde periode stalen dieven een tas met een dienstpistool, pepperspray en een portofoon uit een dienstauto van een rechercheur van de nationale recherche. Deze buit vond de politie dezelfde avond nog terug en zij hield twee verdachten aan.

Tegen de betrokken rechercheur van de nationale recherche en de politieman van het korps Rotterdam-Rijnmond lopen inmiddels disciplinaire onderzoeken. Daarin wordt gekeken of ze zich aan de regels hebben gehouden. Ook zoekt de politie de personen die voor de diefstal van de laptop en de digitale agenda verantwoordelijk zijn.

De twee inbraken brachten minister Remkes van Binnenlandse Zaken opnieuw in verlegenheid. Het laatste jaar kreeg de bewindsman al vaker te maken met het op straat opduiken van vertrouwelijke informatie van de politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de militaire evenknie van de dienst, de MIVD.

Zo kwamen diskettes met vertrouwelijke AIVD-informatie terecht bij misdaadverslaggever Peter R. de Vries en bij De Telegraaf. Ook loopt er een onderzoek naar een rechercheur van de nationale recherche en een ex-rechercheur, omdat zij vertrouwelijke informatie zouden hebben gelekt naar de Hells Angels.

Remkes heeft inmiddels een kritische brief aan de Raad van Hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders gestuurd. Daarin benadrukt hij dat de korpsbeheerders verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van politie-informatie en voor het wapenbeheer. Volgens hem valt er op dit punt nog veel te verbeteren.

De agenten die onbeheerd spullen hebben laten liggen in de politieauto’s waarin is ingebroken, hebben een „ongelooflijke stommiteit” begaan, meent de bewindsman. Als blijkt dat er sprake is van ernstige nalatigheid, moeten de betrokken korpschefs maatregelen tegen de agenten nemen.

Remkes bracht de informatie over de nieuwe incidenten zelf naar buiten, omdat het aantal fouten hem te gortig werd. „Dit kan zo niet langer”, is zijn boodschap aan de korpsbeheerders en -chefs. De bestaande regels over beveiliging van politie-informatie en wapenbeheer zijn volgens de bewindsman afdoende. Het probleem is echter dat niet iedereen zich eraan houdt. Agenten moeten volgens Remkes veel zorgvuldiger met gegevens en spullen omgaan. De minister gaf aan dat dit ook geldt voor alle andere organisaties die zich met veiligheid bezighouden, zoals de AIVD en het openbaar ministerie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer