Buitenland

Minister VS verdedigt afluisteren

NEW YORK - Het afluisteren van telefoongesprekken tussen potentiële terroristen die plannen smeden tegen Amerika is van „vitaal belang voor de veiligheid van de VS.”

Van onze correspondent
7 February 2006 09:55Gewijzigd op 14 November 2020 03:27

Dat zei de Amerikaanse minister van Justitie, Alberto Gonzales, maandag tijdens de eerste dag van de hoorzitting van de juridische commissie van de Senaat over de afluisteraffaire.Het afluisteren van communicatie tussen de VS en het buitenland en van communicatie binnen de VS zonder rechterlijke toestemming is in strijd met een wet van 1978. Deze wet werd van kracht na een gelijksoortige affaire in de jaren zeventig. Deze wet bepaalt dat de overheid alleen communicatie kan afluisteren als een speciale rechtbank daartoe toestemming geeft. Deze wet staat de overheid overigens toe om onmiddellijk met afluisteren te beginnen als daartoe voldoende urgentie bestaat, als men maar binnen 72 uur formele toestemming vraagt.

Volgens Gonzales wordt deze wet overstemd door de volmacht van het Congres in 2001 na de septemberaanslagen om militair op te treden tegen het Talibanregime in Afghanistan. Republikeins senator Lindsey Graham vond dat argument vergezocht. „Toen ik de regering-Bush in 2001 volmacht gaf om militair op te treden tegen het Talibanregime heb ik er in de verste verte niet aan gedacht dat dat ook het illegaal afluisteren binnen de VS zou inhouden”, aldus Lindsey.

Volgens Gonzales is de „grondwettelijke bevoegdheid van de president als opperbevelhebber van het Amerikaanse leger” een tweede juridische rechtvaardiging voor het afluisteren. Hij ging hier niet verder op in en de senatoren deden dit evenmin. Bij het begin van de hoorzitting vroegen de Democraten om Gonzales onder ede te verhoren. De Republikeinen voelden daar niet veel voor en Republikeins voorzitter Arlen Specter -zelf zeer kritisch over het afluisterprogramma- zei dat dit voorlopig niet nodig was.

Gonzales beantwoordde maanadag meer vragen niet dan wel. Op de vraag van Democratisch senator Patrick Leahy of de bevoegdheden van de president ook zo ver gaan dat de overheid post openmaakt, wilde Gonzales niet antwoorden. „Er wordt zo veel gespeculeerd over dingen die niet gebeuren dat het geen zin heeft om daarop in te gaan”, aldus Gonzales. Overigens heeft een woordvoerder van de Amerikaanse douane enkele weken geleden erkend dat men post openmaakt van mensen met „verdachte contacten.”

De wet van 1978 (de zogeheten Foreign Intelligence Surveillance Act, FISA) creëerde een speciale rechtbank die verzoeken van de overheid om af te luisteren beoordeelt. „Er zijn mensen die de redenering van de regering voor onjuist houden. Waarom leggen jullie het probleem niet voor aan de FISA-rechtbank?” wilde senator Specter weten. Ook daarop kwam geen antwoord van Gonzales. Overigens komt de zaak vroeg of laat bij het hooggerechtshof terecht. Verschillende organisaties hebben namelijk al formele aanklachten tegen de overheid ingediend in verband met dit afluisterprogramma, dat in december werd onthuld door The New York Times.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer