IAEA verwijst Iran door naar Veiligheidsraad
WENEN (ANP/AFP/RTR) – De raad van gouverneurs van de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties heeft zaterdag ingestemd met de doorverwijzing van het nucleaire dossier van Iran naar de VN–Veiligheidsraad. Dat zei zaterdag de Britse ambassadeur Peter Jenkins bij het IAEA. Er bestaat angst dat Iran in het geheim een kernwapen ontwikkelt. De Veiligheidsraad kan Iran sancties opleggen.
De Iraanse delegatieleider bij het IAEA, Javad Vaeedi, zei dat zijn land nu direct zal beginnen met het verrijken van uranium en de vrijwillige medewerking aan de onaangekondigde VN–inspecties van zijn nucleaire faciliteiten zal beperken. Eerder liet Iran al weten niet langer te willen praten over een Russisch compromisvoorstel om uranium in Rusland te verrijken als de motie zou worden aangenomen. Verrassingsinspecties zijn van groot belang voor de toezichthoudende taak van het IAEA.De bestuursraad van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) stemde met 27 tegen drie stemmen en vijf onthoudingen voor een door de Europese Unie ingediende motie. Die moet de druk op de regering in Teheran verhogen om haar samenwerking met het IAEA te verbeteren. De Iraniërs krijgen op aandringen van China en Rusland nog zeker een maand om tot een oplossing te komen. Iran zegt kernenergie nodig te hebben om in de toekomst aan de vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.
„Dit stuurt nog eens een duidelijk signaal naar de Islamitische Republiek Iran, een boodschap van bezorgdheid en van een voortdurend gebrek aan vertrouwen in Irans nucleaire intenties", zei Jenkins. „De bestuursraad zal de kwestie doorverwijzen naar de Veiligheidsraad zodat na de volgende sessie van de bestuursraad (op 6 maart) de Veiligheidsraad eventueel extra druk op Iran kan zetten", aldus de diplomaat. Iran heeft een deel van zijn nucleaire programma achttien jaar geheim gehouden.
De stemming zou oorspronkelijk vrijdag al zijn, maar werd vertraagd door meningsverschillen tussen de Europese Unie en vijftien landen van de Beweging van Niet–Gebonden Landen. Die laatste probeerden de bewoordingen van de resolutie te verzwakken. Landen zoals India, Brazilië en Zuid–Afrika zijn bang dat hun eigen nucleaire opties door de resolutie kunnen worden beperkt. Cuba, Venezuela en Syrië stemden tegen.
De kans dat de Veiligheidsraad Iran snel sancties zal opleggen, wordt klein geacht omdat de machtsblokken verdeeld zijn, aldus diplomaten bij de VN. Zij vermoeden dat de Veiligheidsraad eerst Teheran nog eens zal oproepen om aan de eisen van het IAEA te voldoen. Moskou en Peking zijn tegen sancties. Zij hebben grote handelsbelangen in Iran. Als permanente leden van de Veiligheidsraad kunnen zij hun veto uitspreken over sancties.