Binnenland

Criminaliteit en overlast afgenomen in Den Haag

DEN HAAG - De criminaliteit en overlast in Den Haag zijn de afgelopen drie jaar fors jaar gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente die donderdag zijn bekendgemaakt.

Van onze correspondent
3 February 2006 08:24Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Vooral de aanpak van veelplegers en hotspots (onveilige plekken) en het Keurmerk Veilig Ondernemen hebben bijgedragen aan de gedaalde criminaliteitscijfers. Geweldsmisdrijven verdienen volgens het college wel nog extra aandacht.Van 2002 tot en met 2005 steeg het aantal opgepakte verdachten met 47 procent. De geregistreerde criminaliteit daalde met 16 procent. Het aantal aangiften van misdrijfslachtoffers ging met 23 procent naar beneden, terwijl de aangiftebereidheid gelijk bleef. Het aantal vermogensdelicten zoals diefstallen daalde met 33 procent. Het gevoel van onveiligheid nam de afgelopen drie jaar in Den Haag met 6,9 procent af.

Het aantal hotspots daalde tussen 2003 en 2005 van 27 naar 20. Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), in 2004 uitgereikt, zorgde ervoor dat criminaliteit en overlast volgens de gemeente merkbaar afnamen in de gebieden waarvoor het keurmerk werd ingesteld.

De verhoogde pakkans, snelle berechting en behandeling van veelplegers hebben de cijfers voor vermogensdelicten volgens de gemeente sterk doen dalen. Sinds 2003 werden er 7973 aanhoudingen van veelplegers verricht. Zeker 1865 veelplegers werden voorgeleid door het Openbaar Ministerie.

In 2005 zijn met ’supersnelrecht’ 196 Haagse veelplegers veroordeeld. In Den Haag verschijnen veelplegers nog dezelfde dag voor de politierechter, die de zaak vervolgens direct afdoet. Bij iedere volgende overtreding krijgt de veelpleger een hogere straf opgelegd. Momenteel zitten 65 veelplegers 1,5 tot 2 jaar vast in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) en 35 in de zogeheten strafrechtelijke opvang verslaafden (SOV). Instituut Parnassia heeft sinds 2002 473 veelplegers opgenomen in een programma voor behandeling van verslaving aan drugs of alcohol.

Mishandeling en bedreiging, vooral in de privésfeer, vertonen een stijgende lijn. De gemeente schrijft die stijging toe aan de verhoogde pakkans waardoor de politie meer verdachten aanhoudt. In 2002 loste de politie 49 procent van de mishandelingen, in 2005 was dat 72 procent.

Het college wil voor de bestrijding van geweld een plan van aanpak opstellen. Stelselmatige geweldplegers, respectloos gedrag en huiselijk geweld krijgen daarin prioriteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer