Prinses Máxima kiest nog steeds niet
ROTTERDAM - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima lijken te hinken op twee gedachten. Hij is nog steeds protestants, zij nog steeds rooms-katholiek.
Het prinselijke paar woont zaterdag een eucharistieviering bij in de Laurentius en Elisabethkerk in Rotterdam ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bisdom Rotterdam. In hoeverre prins Willem-Alexander en prinses Máxima in de dienst zullen participeren, kan de Rijksvoorlichtingsdienst niet zeggen. De prins en zijn vrouw zullen de dienst bijwonen en een jubileumboek in ontvangst nemen, meer is niet bekend gemaakt.De kans is groot dat prinses Máxima actief zal deelnemen en haar man niet. Zo ging het vorig jaar ook tijdens de herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan paus Johannes Paulus II in de rooms-katholieke basiliek Sint-Bavo in Haarlem. Prinses Máxima nam toen deel aan de communie, de kroonprins niet.
Uit het bezoek aan de eucharistieviering mag volgens de Rijksvoorlichtingsdienst niets worden afgeleid. Het is geen signaal dat prinses Máxima rooms zal blijven, stelt de woordvoerder.
Vrijzinnig
Maar hoe staat het dan met de toezegging van prinses Máxima bij haar verloving dat zij zich serieus op het protestantisme zal oriënteren? „Dat is privé”, is het korte, zakelijke antwoord van de RVD.
Wat die oriëntatie precies inhoudt of inhield is nooit duidelijk geworden. Bij de aankondiging maakte de prinses echter direct duidelijk dat die oriëntatie niet moet worden beschouwd als een voorbereiding op een eventuele overgang naar de Protestantse Kerk in Nederland. Te gelegener tijd wil zij zelf uit overtuiging haar geloofskeuze maken.
De vraag blijft hoe prins Willem-Alexander zijn belofte dat de „Oranjes niet rooms-katholiek worden” gestalte gaat geven in de opvoeding van de prinsesjes Amalia en Alexia nu prinses Máxima nog steeds rooms is. De twee kinderen zijn protestants gedoopt. Maar hoe gaat het straks met kerkbezoek?
Het paar lijkt te kiezen voor een oecumenische opvoeding in de vrijzinnige traditie. De doopdiensten van Amalia en Alexia hebben dat laten zien. De Wassenaarse predikant die zij vroegen voor te gaan bij de doop van prinses Alexia, afgelopen november, gebruikte formuleringen die dat illustreren. Voor de predikant is God bijvoorbeeld vooral dat wat mensen vinden dat Hij is. God is ervaring, zei de predikant toen. Dat is een ander geluid dan de hofpredikanten van voorvader Willem van Oranje en veel van zijn nakomelingen lieten horen.
Overigens zijn er geen duidelijke signalen dat het prinselijk paar regelmatig diensten bijwoont. In tegenstelling tot koningin Beatrix die meeleeft met de gemeente in de Haagse Kloosterkerk.
Niet druk
De gemiddelde Nederlander maakt zich niet druk om de kerkelijke achtergrond van de prins en prinses en hun kinderen. Of ze nu wel of niet deelnemen aan de eucharistieviering in Rotterdam is voor velen geen punt. Oecumene is het woord dat alles oplost.
Een enquête van het RKK/KRO-televisieprogramma Kruispunt in januari 2000 wees uit dat het de meeste Nederlanders bijvoorbeeld onverschillig laat of de kinderen van Willem-Alexander en Máxima in de protestantse of in de rooms-katholieke traditie worden opgevoed. Van de ruim 500 ondervraagden zei 19 procent voorstander te zijn van een gemengde opvoeding (oecumenisch), verkoos 12 procent de protestantse traditie en 6 procent de rooms-katholieke. Bijna de helft zei het niet te weten of er geen mening over te hebben.
Uit de enquête van Kruispunt bleek ook dat 81 procent meent dat de geloofsovertuiging geen rol moet spelen bij de uitoefening van het koningschap, 17 procent zei dit wel van belang te vinden. Protestanten hechtten daar meer waarde aan dan rooms-katholieken. Deze laatsten dachten over deze kwestie hetzelfde als de gemiddelde Nederlander. Van de hervormden vond 40 procent en van de gereformeerden 51 procent dat geloofsovertuiging een belangrijke rol moet spelen.
Die cijfers stonden destijds in schril contrast met een onderzoek onder lezers van het Reformatorisch Dagblad in 1997. Van hen had 88 procent bezwaar tegen een rooms-katholieke koningin. Uit onderzoek van vorig jaar onder lezers van het RD bleek ook dat de gereformeerde gezindte meer afstand neemt ten opzichte van het Koninklijk Huis.