Lagerhuis verwerpt verbod op religieuze haat
LONDEN - Het Britse parlement heeft dinsdag onverwacht de plannen van premier Blair verworpen om het zaaien van religieuze haat door bedreigende uitspraken of daden strafbaar te stellen. Na diverse keren heen en weer te zijn gegaan tussen het Hoger- en het Lagerhuis, is het voorstel dinsdag uiteindelijk gesneuveld.
In twee onafhankelijke stemrondes behaalden de tegenstanders van de wet een nipte zegen: eerst met 288 tegen 278 en daarna met 283 tegen 282. Leden van de Conservatieve Partij riepen nadat de uitslagen bekend waren gemaakt luidkeels om het aftreden van Blair.Buiten het parlement protesteerden honderden mensen tegen het wetsvoorstel. Volgens hen zou dat namelijk een beperking van de vrijheid van meningsuiting met zich meebrengen. Voorstanders zeggen echter dat religieuze groepen dezelfde wettelijke bescherming moeten krijgen als raciale groepen nu al hebben.
De wet is feitelijk een uitbreiding van de rassendiscriminatiewet met een verbod op godsdienstige discriminatie. De regering wilde de bescherming van religieuze minderheden versterken. Vooral moslims zouden na 11 september 2001 veel met haat te maken hebben. De kritiek is dat de voorstellen het begrip discriminatie veel te ver oprekken.
Volgens de Conservatieve oppositie ging het wetsvoorstel, dat al meer dan een jaar ’hangende’ was bij het parlement, „compleet in tegen onze nationale traditie van het vrije woord”, aldus parlementslid Dominic Grieve.
Ook in de regerende Labourpartij bestond grote weerstand tegen het wetsvoorstel. „Het was een afschuwelijke inschattingsfout te denken dat je een voorstel als dit erdoor zou krijgen met zo veel oppositie van onze eigen mensen”, aldus parlementslid Bob Marshall-Andrews.
Oppositie kwam onder meer van kunstenaars, aangevoerd door de komiek Rowan Atkinson (beter bekend als ”Mr Bean”). Hun argument was dat de „artistieke vrijheid” zou lijden onder een wet die het verbiedt religieuze haat te zaaien. In sommige gevallen zouden ook grappen over godsdienst onder dit verbod kunnen vallen.
Hoewel de wet juist moet beschermen, hebben christenen ook tegen de voorstellen geprotesteerd. De Britse tak van de organisatie Open Doors noemde de wet eerder „een ernstige bedreiging van de vrijheid van meningsuiting en godsdienstige vrijheid.” Op grond van een vergelijkbaar verbod zouden christenen in Australië door moslims monddood zijn gemaakt.
Ook The Christian Institute verwachtte een „verkilling van het vrije woord” door de regeringsplannen.
De Commissie voor Raciale Gelijkheid toonde zich echter voorstander van de wet. Voorzitter Trevor Phillips zei tegen de BBC dat zijn organisatie wekelijks wordt benaderd door mensen die vanwege hun geloof worden beledigd, maar geen wettelijke grond hebben om daartegen te protesteren.