Buitenland

Weduwe van Martin Luther King overleden

NEW YORK - Coretta Scott King, de weduwe van de Amerikaanse prominente burgerrechtenvoorvechter dominee Martin Luther King, is gisteren in Mexico overleden. De 78-jarige Coretta King werd vorig jaar augustus getroffen door een beroerte en een hartaanval.

Van onze correspondent
1 February 2006 10:18Gewijzigd op 14 November 2020 03:26
CORETTA SCOTT KING
CORETTA SCOTT KING

Twee maanden later werd eierstokkanker bij haar geconstateerd. Amerikaanse artsen beschouwden King als ongeneeslijk ziek, maar zij liet zich behandelen in het ziekenhuis Santa Monica in Rosarito Beach in Mexico, dat alternatieve kankertherapieën aanbiedt. Hier overleed zij gisteren in aanwezigheid van een van haar dochters.Na de moord op dominee Martin Luther King in april 1968 begon Coretta King een steeds prominentere rol te spelen in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. President Bush noemde haar gisteren „een moedige vrouw die Amerika herinnerde aan onze eerste idealen.” De weduwe King werd door sommigen ook wel de ”first lady” van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging genoemd.

Zij creëerde in haar woonplaats Atlanta in Georgia het Centrum voor Geweldloze Verandering. Dit centrum werd tevens een instituut dat de herinnering aan het werk van dominee King levend hield.

Coretta Scott werd geboren in Marion in Alabama, waar zij opgroeide op een kleine boerderij. De eerste ervaringen met rassendiscriminatie deed zij op toen blanken het succesvolle transportbedrijf van haar vader in brand staken.

Coretta Scott ging muziek studeren in Boston en ontmoette daar de jonge dominee Martin Luther King, die toen al zeer geëngageerd was in de strijd voor gelijke rechten voor de zwarte bevolking. Het paar trouwde en kreeg vier kinderen. Coretta speelde een plaatsvervangende rol naast haar man, maar dat veranderde nadat deze op 4 april 1968 werd doodgeschoten in Memphis in Tennessee.

Coretta was op die fatale dag in Atlanta. Zij hoorde het nieuws telefonisch van dominee Jesse Jackson. „Het was onbewust of ik m’n hele leven al op dit sombere bericht had gewacht”, aldus Coretta King later.

Zij was vastbesloten om het werk van haar man voort te zetten en groeide uit tot een van de meest overtuigende burgerrechtenleiders van Amerika. „Een gigant in de burgerrechtenbeweging die wij moeilijk kunnen missen”, aldus oud-president Bill Clinton gisteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer