Binnenland

Burgerinitiatief stap dichter bij

DEN HAAG - De kans is groot dat er een nationaal burgerinitiatief komt nu de Tweede Kamer de voorwaarden voor zo’n initiatief aanzienlijk heeft verzwaard.

Redactie politiek
1 February 2006 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:26

Een meerderheid van de Kamer bracht dinsdag een aantal wijzigingen aan in het oorspronkelijke voorstel van Kamervoorzitter Weisglas. Zo kunnen burgers alleen dan een onderwerp dwingend op de agenda van de Kamer plaatsen als zij eerst 40.000 handtekeningen hebben verzameld. Weisglas vond 15.000 handtekeningen genoeg.Een andere beperking die de Kamer aanbracht, is dat burgers alleen die onderwerpen op de agenda van de Kamer kunnen zetten die de achterliggende twee jaar in politiek Den Haag niet aan de orde zijn geweest. Weisglas vond een termijn van één jaar wel voldoende, maar een meerderheid in de Kamer volgde SGP-Kamerlid Van der Staaij, die voor twee jaar pleitte.

Die meerderheid was overigens uiterst krap: 72 tegen 71. De verwachting was dat de stemverhouding precies half om half zou zijn. De linkse partijen en de LPF zijn namelijk fel gekant tegen de wijzigingsvoorstellen van CDA, VVD, ChristenUnie en SGP, omdat zij die als een nodeloze verzwakking van het burgerinitiatief ervaren.

Omdat Kamervoorzitter Weisglas bij dit onderwerp als enige VVD’er met het linkse kamp meestemt, had de stemverhouding op 75-75 uit moeten komen. Maar doordat een aantal Kamerleden afwezig was, haalden de amendementen van rechts het op het nippertje.

De Kamer stemt pas volgende week over het geheel van het burgerinitiatief. De verwachting is nu dat een ruime Kamermeerderheid het plan zal steunen. De linkse fracties vinden de aangebrachte verzwakkingen jammer, maar hebben toch liever een half ei dan een lege dop.

ChristenUnie en SGP zullen voor het voorstel stemmen nu hun wijzigingsvoorstellen zijn aangenomen. Waarschijnlijk zullen CDA en VVD dat ook doen. Deze partijen houden echter nog een slag om de arm. Zij willen het voorstel nog één keer in hun fractie bespreken. Christendemocraten en liberalen zijn intern verdeeld over nut en noodzaak van het burgerinitiatief. Vorige week gaf CDA-Kamerlid Van Haersma Buma op een congres over de trias politica nog terloops aan dat hij persoonlijk het burgerinitiatief verafschuwt omdat dan „de straat regeert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer