Dioxine gevaarlijk goed
RIJSWIJK (ANP) – Dioxines zijn een gevaarlijk goedje. Iemand die langdurig een grote hoeveelheid ervan binnenkrijgt, loopt ernstige gezondheidsrisico’s als vruchtbaarheidsproblemen en kanker, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) op haar website.
Dioxines en dioxineachtige stoffen zoals PCB’s zijn chemische afvalstoffen die vooral ontstaan bij verbrandingsprocessen, waaronder ook bosbranden. Via het voedsel en het milieu kunnen mensen de stoffen in het lichaam opnemen. De stof breekt maar langzaam af en hoopt zich op in het vet van ook dieren.Een lage concentratie van TCDD–dioxine kan chlooracne veroorzaken, zoals bij de Oekraïense president Joesjtsjenko is gebeurd. Hij is waarschijnlijk slachtoffer geweest van opzettelijke vergiftiging.
Bij verontreiniging met dioxines van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong is het voer van de dieren bijna altijd de oorzaak. Dat is in de jongste dioxinezaak het geval. Het Belgische bedrijf PB Gelatins leverde via Profat in het West–Vlaamse Deinze veevoer met varkensvet met te veel dioxine aan het Brabantse mengvoederbedrijf Bouman. Intussen zijn in Nederland 275 veebedrijven geblokkeerd, en in België bijna honderd. Daar kwamen er maandag in Duitsland zeven bij.
Geregeld steken affaires over te veel dioxine in veevoer de kop op. Bijna een jaar geleden bleek dat gras in het Lickebaertgebied tussen Maassluis en Vlaardingen opnieuw een overmaat bevatte van de kankerverwekkende stof. Consumenten liepen volgens de VWA geen gevaar.
In 1989 was dit gebied de bron van het eerste dioxineschandaal in Nederland. Melk van koeien die in de Lickebaertweilanden graasden, bevatte te veel dioxine. Melk en schapenvlees uit het gebied mocht niet verwerkt. Pas eind 1994 werd de maatregel ingetrokken.
Afvalverbrandingsovens bleken destijds de boosdoener. Voor het kabinet was het reden alle vuilverbrandingsovens in Nederland door te lichten. Vier gingen dicht, de andere pasten voor honderden miljoen guldens hun installaties aan.
Groter in omvang en de gevolgen was het dioxineschandaal dat in 1999 in België uitbrak. Besmet veevoer was de bron van de vervuiling. Het bedrijf Verkest, het tegenwoordige Profat, had afgewerkte motorolie in zijn product verwerkt, met besmet kippenvlees en eieren als gevolg. Naast de miljardenschade – winkels moesten vanwege de paniek hun schappen met producten zoals ook mayonaise leegruimen – kostte de zaak uiteindelijk premier Dehaene de kop.