FNV wil demonstratie tegen huurbeleid
AMSTERDAM (ANP) – De FNV roept zijn 1,2 miljoen leden op om 8 april naar Amsterdam te komen om te demonstreren tegen het huurbeleid van het kabinet. De actie is onderdeel van een brede campagne van de vakcentrale om de koopkracht te verbeteren.
Dat heeft de FNV maandag gezegd.Voor de demonstratie op de Dam sluit de FNV zich aan bij een aantal organisaties, waaronder de Woonbond, de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad, Keer het Tij, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), en de samenwerkende ouderenorganisaties.
De FNV is meestal terughoudend met acties over zaken die niet over werk en loon gaan. De vakcentrale heeft besloten nu wel mee te doen aan het protest over de huren omdat de werknemersorganisatie het hele koopkrachtbeleid van het kabinet aan de kaak wil stellen. Het gaat daarbij ook om het nieuwe zorgstelsel en de kinderopvang.
Op 8 april richten de maatschappelijke organisaties zich op minister Dekker (VROM), als opsteller van de huurplannen. De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 steunden haar, maar pas in tweede instantie. De eerste versie van de plannen ging na verzet van vooral het CDA van tafel.
Het nieuwe plan vraagt van verhuurders eerst voldoende huizen te bouwen. Pas daarna mocht Dekker de huurprijzen van een kwart van de huurwoningen liberaliseren of vrijgeven. Dat is nu 5 procent.
De linkse oppositie in de Kamer kon daarna niet echt meer een vuist maken, maar sindsdien is de kritiek niet verstomd. Actievoerders kraakten in augustus om de hoek van Dekkers huis in Wassenaar een villa, uit protest tegen haar beleid.
Verantwoordelijk wethouder Stadig (PvdA) verhief twee weken geleden nog zijn stem tegen de uitwerking van de plannen in Amsterdam. Volgens hem worden in de hoofdstad nog meer woningen geliberaliseerd, wat betekent dat de huurprijs daarvan wordt vrijgegeven. Volgens Stadig zou uiteindelijk 30 procent van de huurhuizen worden vrijgegeven, Dekker mikte op 20 procent.
Volgens woordvoerder Roseboom van de Woonbond, die huurdersbelangen vertegenwoordigt, is de opeenhoping van maatregelen, zoals de bezuinigingen op de huurtoeslag (de vroegere huursubsidie), vooral nadelig voor ouderen.