Synode HHK wijst naamsovereenkomst af
MONSTER - De generale synode van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft zaterdag in verdubbelde samenstelling de naamsovereenkomst die in augustus 2004 was gesloten met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) afgewezen. Vooralsnog noemt het kerkverband zich weer Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk (HNHK), net zoals in de eerste maanden na de kerkfusie van 1 mei 2004.
Dat bevestigde de scriba van het moderamen, ds. L. W. Ch. Ruijgrok, zaterdagavond desgevraagd.
Het kerkverband keert hiermee terug tot de werknaam die een noodsynode in mei 2004 had gekozen en die luidde: Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk. De plaatselijke gemeenten van de HNHK worden sinds zaterdag weer aangeduid als Nederlandse hervormde gemeenten (in hersteld verband).In september 2004 aanvaardde de synode van de HNHK in eerste lezing de naam Hersteld Hervormde Kerk. Het moderamen van de HNHK had in augustus met het moderamen van de PKN een zogenoemde naamsovereenkomst gesloten, waarin afgesproken werd dat het kerkverband de naam ”Hersteld Hervormde Kerk” zou gebruiken in plaats van de naam ”Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk”. „Hoofdreden hiervoor was dat men een gebaar van welwillendheid wilde maken richting het moderamen van de PKN, de CBZ (commissie van bijzondere zorg, red.) en de synode van de PKN, in de hoop dat ook andere knelpunten op een positieve wijze zouden kunnen worden opgelost”, zo meldt ds. Ruijgrok in een zaterdag uitgegeven persbericht. „De synode sprak er zijn teleurstelling over uit dat daar tot op heden weinig van is gebleken.”
De belangrijkste reden voor het afwijzen van de naam Hersteld Hervormde Kerk was voor de synode echter „dat in de voorgestelde namen in ieder geval een aanduiding wordt gemist die duidelijk maakt waar en onder welk volk wij in het geheel van de Catholica van Godswege onze plaats hebben. Bijbels, confessioneel en historisch menen we voortzetting te zijn van de kerk die God in ons land plantte en die Hij onder ons volk een plaats en roeping gaf. Het is goed als dit laatste op enigerlei wijze doorklinkt in de naam”, zo citeert het persbericht een van de synodeleden. Volgens het persbericht betekent dit concreet „dat de synode in de voorgestelde namen in ieder geval een aanduiding miste in de zin van bijvoorbeeld ”Nederlandse”.”
Het persbericht meldt verder dat, nadat de synode zaterdag de voorgestelde naamswijziging in overgrote meerderheid had verworpen, het moderamen toezegde „om zo spoedig mogelijk met een notitie te komen die dienstbaar zal zijn aan een nadere bezinning op de naamgeving van kerk en gemeenten.”
Desgevraagd licht ds. Ruijgrok toe dat de aanduidingen Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk en Hersteld Hervormde Kerk „werknamen” zijn. „Ook de naam Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk is een werknaam, want we hebben voor die naam nog niet het kerkordetraject doorlopen. Zaterdag is duidelijk geworden dat de naam Hersteld Hervormde Kerk door de synode is afgewezen, dus die naam hanteren we nu niet meer.”
Volgens de predikant is het inderdaad zo dat het moderamen van de HNHK in augustus 2004 een naamsovereenkomst heeft gesloten met het moderamen van de Protestantse Kerk, waarin werd afgesproken dat de naam van de kerk ”Hersteld Hervormde Kerk” zou worden. „Maar het is duidelijk dat we die afspraak alleen konden maken onder voorbehoud van goedkeuring door de synode. Een moderamen kan natuurlijk niet handelen buiten zijn eigen statuut om.”
De komende tijd zal het moderamen van de HNHK zich intern gaan bezinnen op de naamskwestie, zo meldt het persbericht.
Dr. B. Plaisier, scriba van het moderamen van de Protestantse Kerk, zegt desgevraagd „zeer teleurgesteld” te zijn over het besluit van de synode van de HNHK. „Ik verneem het van de website, omdat het vanuit de HHK op geen enkele manier met ons gecommuniceerd is. Wat ons betreft ligt er een overeenkomst en daaraan houden wij ons. Het is voor ons heel duidelijk dat het moderamen van de HHK die overeenkomst gesloten heeft namens de synode.”
De scriba laakt het feit dat de Hersteld Hervormde Kerk direct weer de oude naam gaat gebruiken. „Dan moet je niet zeggen dat je weer intern wilt overleggen. We hebben zeer duidelijk en uitvoerig de bezwaren gedeeld die wij hebben tegen de naam Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk. Het feit dat nu ook op de website direct weer wordt teruggegrepen naar deze naam, wekt op z’n minst de schijn dat men hiermee weer de pretentie heeft de enige voortzetting te zijn van de Nederlandse Hervormde Kerk. Dat is voor ons onacceptabel. Ik vind de manier waarop dit kerkverband nu met deze zaak omgaat, bijna provocatief.”
Over een gang naar de rechter wil dr. Plaisier niet spreken. „Wij zullen afwachten wat het hersteld hervormde moderamen ons gaat melden. Ze hebben met ons een overeenkomst en blijkbaar gaan ze zich daar niet meer aan houden. Dat zullen ze ons dan toch moeten meedelen.”
Ds. Ruijgrok benadrukt dat de naamskwestie in eerste instantie een interne kwestie is. „Dit is iets dat we eerst intern willen bespreken. Daarna gaan we als moderamen naar de synode en vervolgens treden we naar buiten.”