PKN bezint zich intern op bezuinigingen
UTRECHT - Een aantal adviesorganen in de Protestantse Kerk in Nederland gaat zich volgende maand buigen over bezuinigingsvoorstellen van de directie van de Dienstenorganisatie.
Volgens directeur Haaije Feenstra zullen er de komende tien jaren „enkele tientallen fte’s” bij de Dienstenorganisatie verdwijnen.Feenstra zegt dit in het februarinummer van het blad Kerkinformatie.
Directe aanleiding voor de bezuinigingen is de verwachte daling van het ledental van de Protestantse Kerk. Daardoor zullen de gemeenten minder geld beschikbaar kunnen stellen voor de bovenplaatselijke dienstverlening en het synodewerk.
Volgens Haaije Feenstra is het zaak om met het oog op de toekomst op tijd de juiste keuzes te maken, op basis van de accenten zoals die door de generale synode van de PKN gelegd zijn in het visiedocument ”Leren leven van de verwondering”.
In de voorstellen gaat de directie ervan uit dat de formatie van de Dienstenorganisatie de komende tien jaar met enkele tientallen fte’s zal moeten worden teruggebracht. De dienstverlening aan de gemeenten blijft centraal staan, zo meldt Kerkinformatie.
Meer details over de bezuinigingsplannen worden bekend voorafgaande aan de vergadering van de generale synode, begin april.
Begin dit jaar meldde het hoofd van het provinciaal dienstencentrum (PDC) Friesland, Ben Hogeterp, al dat zowel het landelijke als de provinciale dienstencentra van de PKN flink moeten bezuinigen. Hij schatte toen dat over tien jaar de dienstenorganisatie van de kerk zo’n 40 procent gekrompen moet zijn in personeelskosten. Halvering van het aantal PDC’s is volgens hem een denkbaar scenario.
Ook volgens Hogeterp was de oorzaak van de bezuinigingen de verwachte krimp van het aantal kerkleden van de PKN. Volgens hem laten prognoses zien dat de PKN over tien jaar een kwart van het huidige aantal leden zal zijn kwijtgeraakt. Het aantal predikanten zal dan met 40 procent zijn afgenomen, liet hij in zijn presentatie zien. „Het zijn weliswaar prognoses, maar heel ver ernaast zal het niet zitten”, aldus Hogeterp.