PvdA peilt steun voor Afghanistanmissie
UTRECHT - De PvdA-achterban is er nog niet uit: moeten er nu wel of niet militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan? De partij organiseerde woensdag een discussieavond waarop de leden in debat konden gaan met de Kamerfractie. Die leek haar achterban voorzichtig voor te bereiden op steun van de PvdA voor de missie.
Ruim 200 PvdA’ers hebben zich verzameld in het Utrechtse Jaarbeursgebouw. „Mijn dochter woont hier in de buurt”, verklaart een lid zijn aanwezigheid. „Dus ik dacht: Ik loop gelijk even hierheen.”PvdA-Kamerlid Koenders legt aan het begin van de discussieavond omstandig uit hoe de fractie tegen de missie aankijkt. Uit zijn betoog valt af te leiden dat de PvdA ernaar neigt voor de uitzending te stemmen. De missie, stelt de buitenlandwoordvoerder, moet zijn gelegitimeerd door de VN. Dat is het geval met de NAVO-operatie in Afghanistan. Geen uitzendingen met alleen de VS of Groot-Brittannië, vervolgt Koenders. Aan die eis is tegemoetgekomen: Nederland gaat in Uruzgan binnen NAVO-verband samenwerken met de VS, Groot-Brittannië, Canada en Australië.
De PvdA vindt verder dat er ook troepen moeten worden uitgezonden naar arme landen en niet alleen naar strategisch belangrijke landen, zoals het olierijke Irak. Ook aan die voorwaarde is voldaan, schetst het PvdA-Kamerlid: „Afghanistan staat qua ontwikkeling 172e op een lijst met in totaal 175 landen.”
In een poging weifelaars over de streep te trekken, complimenteert Koenders het kabinet uitbundig. „De regering stuurt een fors bewapende krijgsmacht naar Uruzgan. De Luchtmobiele Brigade gaat erheen, F-16’s en Apaches. Daar zijn wij tevreden over.” Hij roemt de eerlijkheid van het kabinet over de moeizaamheid van de wederopbouw in Afghanistan. „Het kan goed zijn dat er na twee jaar nog weinig resultaat te zien zal zijn.”
Bart Tromp, een ideologische luis in de pels van de PvdA, laat zich ook positief uit over Afghanistan. Hij is er nog niet uit of hij de missie zal steunen, maar dat weerhoudt hem er niet van een pleidooi te houden het arme land niet alleen te laten. „Er moet een Afghaanse staat komen. We mogen het land niet weer laten afzakken, zoals na het vertrek van de Russen is gebeurd. Toen werd het een broedplaats voor terroristen.”
Ondanks de verkapte pleidooien voor de missie is aan het einde van de avond lang niet iedereen overtuigd. „We moeten de levens van onze soldaten niet op het spel zetten”, betoogt Klaas Meijer. „Ze zullen in Afghanistan de haat oogsten die de VS hebben gezaaid, mede door de oorlog in Irak, terwijl de VS hun geld en troepen terugtrekken en tegelijkertijd een oorlog in Iran voorbereiden.”
Koenders belooft de kritiek mee te nemen in de besluitvorming over de missie. Doorslaggevend is de mening van de leden niet, stelt hij desgevraagd. „Wij bepalen zelf ons standpunt.” Dat moet critici verontrusten, stelt de buitenlandwoordvoerder: „In de fractie zitten veel voorstanders.”