Binnenland

Pastors wil meer dan alleen lieve woorden

ROTTERDAM - Marco Pastors, lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, hoopt dat met de invoering van de Rotterdamcode mensen een beter gedrag zullen gaan vertonen. „Met lieve woorden alleen komen we er niet”, voegde hij eraan toe.

Aad Alblas
26 January 2006 10:28Gewijzigd op 14 November 2020 03:24Leestijd 3 minuten
ROTTERDAM – Oud wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam kruiste woensdag de degens met SGP’er Dijkgraaf (r.), derde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en de Rotterdamse ChristenUnie/SGP lijsttrekker Oosterhoff tijdens een bijeenkom
ROTTERDAM – Oud wethouder Pastors van Leefbaar Rotterdam kruiste woensdag de degens met SGP’er Dijkgraaf (r.), derde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, en de Rotterdamse ChristenUnie/SGP lijsttrekker Oosterhoff tijdens een bijeenkom

Pastors kruiste woensdag de degens met dr. E. Dijkgraaf, oud-voorzitter van de SGP-jongeren en derde op de SGP-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, over het thema ”Integreren of terugkeren?!”Immigranten terugsturen als ze niet integreren is voor Pastors geen optie. Wel voert hij een pleidooi voor een arbeidsimmigratiebeleid en asielopvang in de eigen regio. „Net als in Amerika mogen mensen hier komen als ze werk hebben. Dan zullen wij hun de faciliteiten bieden om de taal te leren. Maar wat gebeurt er nu? Tegen asielzoekers wordt gezegd: Je moet een verhaal vertellen dat niet waar is, anders word je meteen teruggestuurd.”

Pastors zei nog weinig resultaten te zien van inburgeringscursussen. Wel was hij uiterst tevreden met de Rotterdamwet, waarvan hij aan de wieg gestaan heeft. „Daarmee kunnen we tenminste de instroom van kansarmen in bepaalde wijken reguleren”, zei hij.

Dijkgraaf verkondigde de stelling dat integratie moet en dat een harde aanpak noodzakelijk is. Ook moet volgens hem integratie worden ingebed in christelijke naastenliefde. „Problemen van drugsgebruik, criminaliteit, groepsverkrachting, onderdrukking en mishandeling van vrouwen, discriminatie en terrorisme zijn vaak verbonden met allochtonen”, zo moest Dijkgraaf erkennen. „Maar ook autochtonen maken er zich schuldig aan.”

Vanuit Bijbels perspectief bepleitte hij naastenliefde voor de vreemdeling. „Volgens de liberalen leidt religie tot problemen”, zo stelde Dijkgraaf. Hij somde een scala aan zaken op waar volgens hem de politiek zich niet mee moest bemoeien, zoals partnerkeuze, kleding, kostwinnerschap. Dijkgraaf: „In onze kringen passen we ons vrijwillig aan aan onze normen en waarden.”

Ook het dragen van een hoed door vrouwen kwam gisteravond aan de orde. „Ik heb er natuurlijk niets op tegen als uw vrouw dat vrijwillig doet”, zei Pastors in de richting van Dijkgraaf. „Maar de vrouwen waar ik het over heb, doen dat niet vrijwillig. Ze moeten hier in de moskee van de mannen gescheiden bidden, terwijl ze in Marokko bij elkaar zitten. Hier willen vele allochtonen zich juist in bijzijn van anderen onderscheiden door hun eigen taal te spreken en daarmee een signaal afgeven dat ze er niet bij horen.”

Tijdens het forum kwam ook het gedwongen vertrek van Pastors ter sprake. De wethouder moest in november aftreden wegens een verband dat hij legde tussen de religieuze overtuiging van moslims en criminaliteit. „Als Marco Pastors de afgelopen drie jaar hetzelfde verhaal had gehouden als hij vanavond heeft gedaan, dan zou hij als wethouder van Rotterdam niet met onze steun naar huis zijn gestuurd”, aldus de Rotterdamse lijsttrekker voor de ChristenUnie/SGP R. Oosterhoff.

Pastors luchtte zijn hart door te zeggen dat hij er toch maar met steun van ChristenUnie/SGP uitgegooid was. Toen Pastors vroeg hoeveel jongeren onder de 18 jaar in de zaal zaten en dus nog niet mochten stemmen, gingen vele handen omhoog. „Daar moet ik het dus ook niet van hebben”, grapte hij.

„U zou met steun van de ChristenUnie/SGP niet tot aftreden zijn gedwongen wanneer u de integratieproblematiek niet steeds zou hebben gekoppeld aan het geloof”, aldus Oosterhoff.

Pastors kaatste die bal terug. „Kennelijk mag ik niets zeggen van mensen die hun geloof misbruiken door slechte dingen te doen. Dat is wat ik gedaan heb en wat ik doe. Ik heb het over mensen die moeite hebben in de maatschappij mee te doen. En we weten allemaal dat het systeem van religie daarin een rol speelt.”

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer