NMa beboet Texaco met 1 miljoen euro
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft olieconcern Texaco in Nederland een boete opgelegd van 1 miljoen euro wegens het maken van verboden prijsafspraken. De kartelwaakhond heeft daarnaast drie Texaco-tankstations beboet voor tussen de 25.000 euro en 48.500 euro.
Dit heeft de NMa dinsdag bekendgemaakt. Texaco maakte twee jaar geleden met de betrokken pomphouders in de regio Nijmegen afspraken om gezamenlijk de prijs voor benzine, lpg en diesel scherp te verlagen. Dit als reactie op de vestiging van een onbemand tankstation van nieuwkomer Tango. Tango is een activiteit van olieconcern Petroplus.
De Texaco-tankstations hanteerden in de periode van 15 april 2000 tot 17 juli 2000 dezelfde kortingen. Dergelijke afspraken zijn verboden op grond van de Mededingingswet. Door de afspraken werd Tango oneerlijke concurrentie aangedaan, aldus de NMa.
Texaco ontkent „de aantijgingen” van de NMa. Er zijn geen prijsafspraken gemaakt, zo stelde het concern in een reactie. Texaco kondigde aan alle juridische middelen in stelling te zullen brengen om zich te verweren.
Ook Beta, de organisatie van zelfstandige pomphouders, kondigde namens een van de pomphouders aan bezwaar te maken tegen het besluit van de NMa. Volgens een woordvoerder heeft het betrokken Beta-lid niet meer gedaan dat het volgen van de adviesprijs van Texaco.
Het olieconcern kreeg vorig jaar juli al een boete opgelegd door de NMa van toen nog 10.000 gulden (4538 euro). Dat was omdat Texaco weigerde aan het onderzoek in de ’Tango-zaak’ mee te werken. Hiertegen heeft Texaco bezwaar aangetekend. Dit bezwaar is nog steeds in behandeling, aldus een NMa-woordvoerster.
De NMa heeft in december vastgesteld dat alle grote benzinemaatschappijen met pomphouders eenzelfde soort ’steunsysteem’ hanteren dat pomphouders niet prikkelt om lagere prijzen dan de adviesprijzen te rekenen. „Dit gebrek aan onderlinge concurrentie betekent voor de consument hogere prijzen”, aldus de NMa destijds.
De NMa moet in deze zaak nog een definitieve beslissing nemen. Die komt naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar, liet de NMa dinsdag weten.