LTO wil minder suiker laten telen
DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Landbouworganisatie LTO Nederland vraagt Brussel om dit jaar 10 procent minder suiker te laten telen. De boeren willen met dit zeer ongebruikelijke verzoek voorkomen dat ze de suiker later niet kwijt kunnen.
Ondanks precieze limieten voor de teelt van suikerbieten kampt Europa met een groeiend overschot aan suiker. De opslag in schuren kan binnenkort oplopen tot 2 miljard kilo.„Waarom zouden we telen voor de voorraad?” aldus LTOvoorman Aike Maarsingh vrijdag. „Liever horen we nog voor het zaaien in maart dat het zo’n 10 procent minder kan. Dan besparen we veel kosten aan zaaigoed, opslag en heffingen. De grond kunnen we dan gebruiken voor bijvoorbeeld graan.”
Het suikeroverschot ontstond een jaar geleden, voor het eerst in twintig jaar. Oorzaken zijn de goede oogst, lastige export door de dollar en een onverwacht grote voorraad in OostEuropese landen bij hun toetreding tot de EU.
Minister Veerman van Landbouw liet eerder weten wel oren te hebben naar de snelle quotumkorting. Die snelle verlaging van de suikerproductie mag echter niet de afspraken van de hervormingen van het Europese suikerbeleid, bijvoorbeeld die over de compensatie voor de bietentelers, in het gedrang laten komen.
Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) beseft dat het komend seizoen bijzonder moeilijk kan zijn voor wat betreft de balans in productie en verkoop. De Europese Commissie onderzoekt alle middelen om de markt te beheersen en het uitzonderlijke overschot kwijt te raken en de vorming van nieuwe te voorkomen”, zo liet de commissaris weten in reactie op het LTO-verzoek.
De Europese Commissie zal over de maatregelen beslissen zodra het besluit over hervorming van het Europees suikerbeleid definitief is. Dat laatste besluit is gepland rond 20 februari.
Boeren in de Europese Unie produceren jaarlijks voor bijna 20 miljard kilo aan suiker. Daarvan mag Nederland in 2006 864,5 miljoen kilo leveren. Door openstelling van de Europese markt zal de hoeveelheid de komende jaren waarschijnlijk gestaag afnemen.