CGB gevraagd in COGG deel te nemen
Nu de Gereformeerde Kerken niet meer deel uitmaken van het COGG, zal het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) gevraagd worden in dit orgaan deel te nemen. Een woordvoerder van deze richtingorganisatie binnen de Gereformeerde Kerken reageerde vrijdagavond tegenover deze krant positief.
Het besluit van het COGG heeft mogelijk tot gevolg dat nu ook de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in het COGG gaan deelnemen. Voor de gereformeerden vrijgemaakt was het lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken altijd een belemmering om toe te treden. Deputatensecretaris E. Boerma zei gisteravond desgevraagd „dat de echte drempel nu wel weg is, maar dat er nog wel hobbels zijn." Hij noemde onder andere het feit dat „er mensen in het orgaan zitten die hun kerken niet officieel vertegenwoordigen." In het COGG participeren twee leden van de Gereformeerde Gemeenten, die op persoonlijke titel zitting hebben.
Ds. J. W. Doff, preses van de gereformeerde synode, zegt het besluit van het COGG te betreuren. „Maar ik heb er wel begrip voor. We begrijpen dat hetgeen onze synode zei over de verzoeningsleer, voor hen onvoldoende was."
Demissionair
De positie van COGG-voorzitter ds. P. Schravendeel is nu veranderd, omdat hij in het orgaan zitting had namens de commissie eenheid van de gereformeerde belijders, een commissie van de GKN. „Ik zie mezelf nu als demissionair voorzitter." De emeritus predikant zegt er niet direct voor te voelen om namens het CGB, waarvan hij lid is, verder te gaan binnen het COGG.
Het Confessioneel Gereformeerd Beraad had vrijdagavond van het COGG nog geen officiële uitnodiging ontvangen om officieel in het orgaan deel te nemen. „Maar wij doen uiteraard mee als dat verzoek ons bereikt", reageert CGB-secretaris ds. A. S. Rienstra. Hij voegt er aan toe dat hij graag, „net als de Gereformeerde Bond en de Confessionele Vereniging in de Hervormde Kerk" wil participeren binnen het COGG. Ds. Rienstra zegt er geen moeite meer mee te hebben dat het CGB als richtingorganisatie lid wordt. „Onze Gereformeerde Kerken zijn immers net als de Hervormde Kerk een hotelkerk geworden." Op 30 november vergadert het bestuur van het CGB. „Als de brief dan binnen is, zullen we ons beraden over de vraag wie we naar het COGG afvaardigen."
Pijn
COGG-secretaris drs. C. Blenk, hervormd predikant te Delft, zegt dat het alle leden van het orgaan veel pijn deed de Gereformeerde Kerken een afscheidsbrief te moeten schrijven. „De Gereformeerde Kerken, ontstaan uit Afscheiding en Doleantie, stonden aan de wieg van het COGG. Trouwens, bonders en confessionelen blijven zelf in een kerk die even weinig weert wat haar belijden weerspreekt", aldus de COGG-secretaris.
Het COGG breekt niet alle contacten met de gereformeerden af. Het wil op voorstel van de gereformeerde hoogleraar prof. dr. L. J. Koffeman, kerkrechtelijk adviseur van de gereformeerde synode, een jaarlijkse ontmoeting creëren met de GKN. Dan zullen In SoW-verband zaken als het schriftgezag worden doorgesproken. De gereformeerde synodepreses ds. Doff zegt met dit laatste blij te zijn. Bovendien denkt hij dat de positie van de GKN binnen het COGG in de toekomst toch ter discussie was gekomen, omdat de GKN deel uitmaken van de SoW-kerken.
Het COGG is in 1963 opgericht als officiële ontmoeting van de Gereformeerde en de Christelijke Gereformeerde Kerken, samen met de Gereformeerde Bond. Later betrok men daar ook de Confessionele Vereniging en de Nederlands Gereformeerde Kerken bij. Het orgaan heeft als doelstelling te zoeken naar hereniging op gereformeerde grondslag.