Schüssel wil dat EU belasting kan heffen
STRAATSBURG - De Oostenrijkse bondskanselier Schüssel, die gedurende dit halfjaar het voorzitterschap van de EU bekleedt, heeft woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg ervoor gepleit de Unie de mogelijkheid te geven een belasting te heffen.
De financiering van de gemeenschappelijke uitgaven vindt tot dusver plaats uit de euro’s die vanuit de nationale schatkisten worden overgeheveld naar Brussel. Het overleg tussen de lidstaten over de omvang van hun bijdragen aan de gezamenlijke kas verloopt meestal uiterst moeizaam. Zo kwam er half december pas na lang touwtrekken een deal tot stand over de nieuwe meerjarenbegroting.Schüssel meent dat de gebruikelijke crisissfeer bij het beraad op dit terrein valt te vermijden als de EU rechtstreeks de beschikking krijgt over eigen inkomsten, door zelf de burgers een aanslag op te leggen. Hij erkende meteen dat zijn voorstel niet populair is. Sommigen beschouwen de introductie van zo’n heffing als een forse stap op weg naar een federaal Europa en de regeringen raken niet graag hun autonomie op fiscaal terrein kwijt. Minister van Financiën Zalm bijvoorbeeld toonde zich in een eerste reactie sceptisch over het al vaker geopperde idee. Het zal wellicht een rol spelen in de voor 2008 en 2009 afgesproken discussie over een grondige herziening van het budgettaire systeem.
Het akkoord dat de staatshoofden en de premiers enkele weken geleden bereikten over de EU-geldstromen in de periode 2007 tot en met 2013, met een uitgaventotaal van 862 miljard euro, geniet vooralsnog niet de steun van het EP. Dat bleek woensdag uit een stemming. De volksvertegenwoordigers willen met Schüssel onderhandelen over een verhoging van het plafond en over meer flexibiliteit in de aanwending van de gereserveerde middelen. Veel ruimte voor aanpassingen in het zwaar bevochten compromis lijkt echter niet aanwezig. Naar verwachting zal het Parlement uiteindelijk met slechts enkele miljarden euro’s extra genoegen nemen.