IMF verwacht sterkere groei Duitse economie
WASHINGTON (ANP/DPA/AFP) – Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) verwacht dat de economie van Duitsland dit jaar met 1,5 procent groeit. Het IMF vindt wel dat Duitsland meer moet doen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren om op de lange termijn de economische uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Dat stelt het fonds in een woensdag verschenen jaarrapport over de Duitse economie.
Het IMF ging in september nog uit van een groei van het Duitse bruto binnenlands product (bbp), de totale waarde van alle in Duitsland geproduceerde goederen en diensten, van 1,2 procent.De organisatie merkt in zijn rapport op dat de economische groei in Duitsland nog niet evenwichtig is, omdat die nog te afhankelijk is van de sterke export. De consumentenuitgaven in Duitsland zijn daarentegen nog veel te zwak, aldus het fonds.
Voor 2007 gaat het IMF uit van een economische expansie van 0,75 á 1,25 procent. Dit heeft voor een deel te maken met een voorgenomen verhoging van het btw–tarief in Duitsland vanaf januari 2007. Het IMF denkt dat consumenten daardoor veel van hun dure aankopen nog dit jaar gaan doen.
Het fonds vindt verder dat Duitsland meer moet doen om de hervormingen op de arbeidsmarkt sneller door te voeren. In december bedroeg de werkloosheid 11,2 procent van de beroepsbevolking, ofwel ongeveer 4,8 miljoen mensen. Om die te bestrijden, moet Duitsland de loonkosten drastisch reduceren en de bureaucratische obstakels voor het aannemen van personeel verminderen. De regering van Angela Merkel heeft onlangs besloten 25 miljard euro uit te trekken om nieuwe werkgelegenheid te scheppen onder meer door grote investeringen in de infrastructuur.
Het IMF is ook van mening dat Duitsland alles op alles moet zetten om het begrotingstekort terug te dringen. Duitsland heeft het maximale plafond van 3 procent, zoals wordt voorgeschreven door het Europese stabiliteitspact, sinds 2002 elk jaar overschreden.
Voor dit jaar verwacht het IMF een tekort van 3,6 procent. Het begrotingstekort is op de lange termijn onhoudbaar met het oog op de veranderende demografische situatie in Duitsland, aldus het rapport. Het fonds vindt dat de regering van Merkel het structurele begrotingstekort moet hebben weggewerkt in het jaar 2010.