Binnenland

Sterkere positie voor slachtoffers seksuele intimidatie

DEN HAAG (ANP) – Slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer krijgen een sterkere positie tegenover de rechter. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft woensdag een wetswijziging van minister De Geus van Sociale Zaken gesteund om de bewijslast bij seksuele intimidatie te verschuiven van klager naar de beschuldigde partij.

18 January 2006 13:23Gewijzigd op 14 November 2020 03:23

Op dit moment moeten werknemers met een klacht zelf hun beschuldiging bewijzen. Met de nieuwe regels kan de rechter beslissen om dit om te draaien zodat de aangeklaagde moet bewijzen dat er geen seksuele intimidatie heeft plaatsgevonden. De rechter kan dat besluiten als hij genoeg vermoeden heeft van de intimidatie.De aanpassing van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen vloeit voort uit een Europese richtlijn over discriminatie op grond van geslacht. Met deze richtlijn wordt iemand die een beroep doet op het verbod op discriminatie beter beschermd. Omdat werknemers min of meer gedwongen op hun werk verschijnen, moet de bescherming volgens De Geus daar het grootst zijn.

De minister noemt de richtlijn onder andere noodzakelijk door de „verwarrende cultuuruitingen" in Nederland. Volgens hem zorgt de manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan in reclames vooral onder jongeren voor verwarring.

Het ministerie van Sociale Zaken begint binnenkort een campagne om werknemers en werkgevers met de nieuwe regels bekend te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer