Kerk & religie

Grondvlak

Evangelisch Centrum Beréa Haarlem e.o. heeft een nieuwe naam. Dat meldt de gemeente in een persbericht. „Wij geloven dat we nu op een punt aangekomen zijn, dat we met een nieuwe naam en een nieuw logo aan mogen geven dat wij een andere gemeente zijn dan 40 jaar geleden. Daarnaast willen we door de nieuwe naam ook duidelijk maken waar wij als gemeente nu naar op weg zijn, met daarbij de wetenschap dat we ’er’ nog niet zijn.”

17 January 2006 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 03:23
MOOKHOEK – De honderd jaar oude kerk in Mookhoek. Foto RD
MOOKHOEK – De honderd jaar oude kerk in Mookhoek. Foto RD

De nieuwe naam luidt: evangelische gemeente Shelter Haarlem. Senior voorganger Jan Pool heeft de nieuwe naam en het nieuwe logo zondag onthuld.Nieuwe kerk gkv Zwolle
De gereformeerde kerk vrijgemaakt van Zwolle-West opent zaterdag haar nieuwe kerkgebouw. De kerk, met een opvallende toren van houten boomstammen, staat aan de rotonde van de Werkerlaan in Zwolle-Stadshagen. De kerk krijgt de naam De Fontein. „Deze naam staat symbool voor de boodschap van het christelijke geloof. Jezus noemt zelf Zijn boodschap van verlossing „het levende water”, aldus de gemeente in een persbericht. De naam sluit ook aan bij de buurt. Een van de straten waaraan de kerk staat heet Fonteinkruid.

Bijzonder aan het kerkgebouw is de organische vormgeving: het heeft geen rechte lijnen. Het Amsterdamse architectenbureau Alberts en Van Huut maakte het ontwerp. Het bureau was eerder betrokken bij de bouw van het landelijk bekende ING-hoofdkantoor in Amsterdam en het Gasuniegebouw in Groningen. Het kerkgebouw telt 600 zitplaatsen. Dat aantal is uit te breiden tot 750. Verder zijn er negen vergaderzalen.

De realisering van de kerk werd mogelijk door samenwerking met DeltaWonen. DeltaWonen zet naast de kerk een tweetal andere gebouwen neer, in dezelfde stijl, met daarin mogelijkheden voor onder andere fysiotherapie, kinderopvang, seniorenwoningen en een kortverblijfhuis.

De voorkeur voor een organisch architect was niet alleen de eerste keus voor DeltaWonen, maar ook van de bouwcommissie van de kerk. De stijl van dit bureau sprak de bouwcommissie vooral aan omdat ze gebruikmaakt van natuurlijke materialen.

Historie hervormd Nieuweroord
Op verzoek van de kerkenraad is Albert Metselaar in de ontstaansgeschiedenis van de hervormde gemeente van het Drentse Nieuweroord gedoken. Het gaat dan om de tijd dat er nog sprake was van een evangelisatievereniging en om de tijd daarvoor, toen zelfs de vereniging er nog niet was. Het boek belicht ook de overlevingsgeschiedenis van de hervormde gemeente van Hollandscheveld. Volledig onbekend was dat deze hervormde gemeente in de moeilijkste perioden van haar bestaan, in de 19e eeuw, kon blijven functioneren dankzij het werk van godsdienstonderwijzers. Ze waren een speelbal tussen uiteenlopende belangen, dienden Hollandscheveld en Nieuweroord, kerkelijk gezien moeder en dochter.

Het volledige onderzoek wordt in maart publiek gemaakt. Voor liefhebbers van oud Nieuweroord en oud Hollandscheveld is het rapport van dit onderzoek een must. Het wordt op beperkte schaal uitgegeven, en dan alleen op verzoek.

Kerk Mookhoek 100 jaar
Op de eerste zondag van 1906 werd in de hervormde kerk van Mookhoek de eerste kerkdienst gehouden. Voorganger in die dienst was de predikant van Strijen, ds. Ruijs van Dugteren. In een kerkdienst op zondag 8 januari is aandacht aan dit jubileum besteed. Omdat het kerkgebouw momenteel wordt opgeknapt, volgt er binnenkort een uitgebreidere herdenking. De hervormde gemeente kerkt nu, in verband met de renovatiewerkzaamheden, in het dorpshuis.

De geschiedenis van het kerkgebouw aan de Mookhoek begon in 1905 met de aankoop van een stuk grond voor 650 gulden. Geld om een kerk te bouwen, was er echter nog niet. Er werd op alle mogelijke manieren geld ingezameld voor het nieuwe kerkgebouw. Zelfs de moeder van koningin Wilhelmina, Emma, gaf een gift. Nog in 1905 kon er gebouwd gaan worden aan een kerk die uiteindelijk 4350 gulden kostte. In 1970 is het interieur gerestaureerd en later werd het gebouw nog enkele keren uitgebreid met vergaderzalen.

Nieuwe kerk gkv Heemse
De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Heemse start binnenkort in de Hardenbergse wijk Marslanden met de bouw van een nieuwe kerk: De Levensbron. Het kerkgebouw krijgt 580 zitplaatsen, een hal, zes vergaderruimtes, een keuken en een toren, zo meldt de regionale krant de Stentor.

Henk Willems, voorzitter van de bouwcommissie, schat dat de bouw circa 1,65 miljoen euro gaat kosten. Twee derde van dat bedrag kan uit eigen middelen worden betaald; het overige deel wordt geleend. De grond is in 2001 al aangekocht.

Marslanden krijgt op 1 januari 2007 een eigen gemeente van ongeveer 435 leden. De gemeenteleden gaan nu nog naar de Kandelaarkerk in Heemse. De kerk van Heemse heeft momenteel zo’n 1900 leden, verdeeld over vijf wijken.

Dat de gemeente Heemse voor de bouw in Marslanden zorgt, heeft volgens Willems een historische verklaring. De gemeente Hardenberg heeft voor de nieuwbouw in Baalderveld gezorgd. Daarom is afgesproken dat Heemse voor Marslanden zou zorgen.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer