Binnenland

Mogelijk miljoenenfraude met gebruikte kleding

Organisaties die gebruikte kleding voor goede doelen inzamelen, steken jaarlijks mogelijk voor tientallen miljoenen euro’s in eigen zak. Dat blijkt uit onderzoek verricht door de VAOP, de coöperatieve vereniging die tweehonderd gemeenten ondersteunt bij de inzameling van herbruikbaar afval. Door gebrek aan controlemogelijkheden kunnen gemeenten nauwelijks toezicht op de inzameling houden.

ANP
25 June 2002 11:51Gewijzigd op 13 November 2020 23:38

Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid gebruikte kleding die jaarlijks in Nederland wordt ingezameld veel hoger is dan officieel wordt opgegeven. Volgens de officiële cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving gaat het om 71 miljoen kilo. De schattingen van de VAOP variëren echter van 80 tot 120 miljoen kilo.

„Het bestaande systeem biedt inzamelaars de mogelijkheden om gebruikt textiel ongeregistreerd in te zamelen”, zo wordt in het onderzoek gesteld. „De VAOP schat dat in dit ’grijze circuit’ jaarlijks 25 to 50 miljoen kilo textiel omgaat met een marktwaarde van tientallen miljoenen.”

Volgens de VAOP is het voor kwaadwillende organisaties eenvoudig om meer textiel in te zamelen dan ze aan de gemeenten opgeven omdat het in de praktijk onmogelijk is om te controleren of die cijfers ook echt kloppen. „Charitatieve organisaties die de inzameling uitbesteden aan derden zijn daarom kwetsbaar voor misbruik”, aldus de vereniging. „Sommige commerciële organisaties zamelen onder eigen naam in, maar melden de burger dat zij wel degelijk het goede doel steunen. Die bijdrage blijft echter beperkt tot enkele procenten. De grenzen tussen charitatieve en commerciële inzamelaars vervagen, zonder dat de burger zich daar bewust van is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer