DSM verwacht veel van technologie Crucell
AMSTERDAM (ANP) - DSM zet stevig in op zijn alliantie met biotechbedrijf Crucell. De door de Leidse biotechnologen ontwikkelde Per.C6-technologie moet de Pharmadivisie van DSM een nieuwe impuls geven.
„Onze ambities en verwachtingen zijn groot. We zijn erg enthousiast”, klonk het donderdag in Amsterdam waar bestuurders van beide ondernemingen een toelichting gaven op de versterking van hun drie jaar geleden begonnen samenwerking.„Alleen al voor proteïnen en antilichamen verwacht DSM in 2020 een markt van tegen de 200 miljard dollar. Het tienvoudige van de bijna 20 miljard dollar die nu aan deze biofarmaceutische producten wordt besteed”, zei DSM’s divisietopman Leendert Staal.
Hij wil dat DSM, met licenties van Crucells technologie, daarin een flink aandeel heeft. „We verwachten dat een kwart van toekomstige medicinale proteïnen en antistoffen geproduceerd zullen worden met Per.C6”
Per.C6 is een door Crucell zelf ontwikkelde techniek. Met in een laboratorium gekweekte menselijke cellen worden eiwitten geproduceerd voor onder meer vaccins en antistoffen. Als het medicijn op de markt komt, krijgen licentieverleners gemiddeld 2 tot 9 procent van de omzet. Daarnaast levert het gebruik van de Per.C6-lijn de eigenaars geld op.
De nieuwe impulsen voor licensering moeten Crucells ’unieke’ menselijke cellijn aantrekkelijker maken. „We zijn vanaf nu flexibeler en leveren de gehele box: de gestandaardiseerde technologie, de reactor, het lab en alle andere voorzieningen. De klanten kunnen zelf beslissen waar ze de producten willen ontwikkelen”, aldus Arthur Lahr van Crucell.
Investeringskosten voor medicijnen zijn hoog. De duur voor het ontwikkelen, testen, registreren en produceren van medicijnen neemt gemiddeld tien à twaalf jaar in beslag. Dat geldt ook voor geneesmiddelen uit de biotechnologie en dat is een belangrijke reden waarom Crucell nog alleen maar verlies heeft geschreven. Van de eigen vaccins heeft er nog geen een de laatste onderzoeksfase, laat staan de markt, bereikt. „Met het standaardiseren van de Per.C6-lijn wordt in de eerste periode van het preklinisch en het Fase I-onderzoek ten minste een jaar gewonnen”, zei Terry Novak, marketingdirecteur van de Pharmadivisie van DSM.
De farmatak levert ruim 10 procent van de circa 7,4 miljard euro omzet van het Heerlense bedrijf dat ook hoogwaardige kunststoffen, voedingsingrediënten en industriële chemicaliën maakt.
De ondernemingen gaan de boer op om meer licenties te slijten. Tot nu toe hebben de bedrijven twintig licenties verleend aan onder meer grote farmaceuten als Merck, Roche en Ely Lilly. Volgens Staal zijn er in de hele wereld momenteel 700 bedrijven die potentieel als klant aangemerkt kunnen worden, op basis van de producten die ze in de pijplijn hebben. Het gros daarvan, circa 500, zit in de Verenigde Staten. Crucell en DSM gaan gezamenlijk een nieuw lab opzetten in New Jersey.
In december kondigden ze al aan de samenwerking te versterken en uit te breiden. DSM maakte toen ook bekend de grootschalige vervaardiging van grondstoffen voor de (bio)farmaceutische industrie in de ijskast te hebben gezet. Staal: „We hebben onze strategie veranderd. De marktkansen met de licenties van Per. C6 zijn aanmerkelijk groter en minder onzeker.”