Buitenland

Berlijn ontkent rol geheime dienst bij invasie Irak

BERLIJN (ANP) – De Duitse regering spreekt tegen dat de Duitse geheime dienst BND de Amerikanen in 2003 hielp bij de invasie in Irak. Minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken stelde donderdag dat de vorige regering ook niet op de hoogte was van BND–activiteiten in Irak.

12 January 2006 16:19Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

Steinmeier was destijds als topfunctionaris op het kantoor van de sociaaldemocratische bondskanselier Schröder verantwoordelijk voor de Bundesnachrichtendienst. Hij erkende dat de BND twee medewerkers in de Iraakse hoofdstad Bagdad had. Maar zij moesten in opdracht van Berlijn informatie vergaren over het verloop van de oorlog en de andere ontwikkelingen in Irak, aldus de bewindsman. Zij zouden niet betrokken zijn geweest bij operaties rond de inval.Steinmeier reageerde op onthullingen in Duitse media, dat Duitse inlichtingenofficieren in Bagdad de Amerikanen zeker één doel voor een luchtaanval aanwezen. Een actieve Duitse betrokkenheid bij de oorlog in Irak kan schadelijk zijn voor minister Steinmeier. De toenmalige regering van sociaaldemocraten en Groenen had publiekelijk afstand genomen van de inval.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung was het de taak van de Duitse agenten om de Amerikanen te wijzen op ziekenhuizen en ambassades zodat deze locaties niet zouden worden gebombardeerd. Tijdens de NAVO–bombardementen op Joegoslavië in 1999 had de aanval op de Chinese ambassade in Belgrado geleid tot spanningen met Peking. Zeker een van de Duitse agenten ontving voor zijn inzet een Amerikaanse militaire onderscheiding.

Een voormalige medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie wees de Duitse zender ARD op de „uiterst belangrijke" Duitse ondersteuning. Hij refereerde aan „directe hulp bij het bepalen van doelen" in april 2003. Toen werd volgens de bron op Duitse aanwijzing een gebouw in een buitenwijk van Bagdad gebombardeerd, omdat de toenmalige president Saddam Hussein zich er zou ophouden. Er vielen door de aanval zeker twaalf burgerdoden.

De onthullingen over de BND kwamen kort voor het vertrek van de huidige christendemocratische bondskanselier Merkel naar de Verenigde Staten, waar zij de onder Schröder afgekoelde onderlinge verhouding weer wil verbeteren. Merkel spreekt vrijdag met president Bush.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer