Binnenland

Prins prijst Nederlandse strijd tegen water aan

HOEK VAN HOLLAND (ANP) – Prins Willem–Alexander heeft woensdag in geuren en kleuren de Nederlandse aanpak om overstromingen te voorkomen aangeprezen. Hij deed dat tegenover een Amerikaans gehoor uit Louisana, de staat die eind augustus zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina.

11 January 2006 13:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:22

Wees waakzaam, was zijn boodschap tijdens een bezoek aan de Maeslantkering in Hoek van Holland, het sluitstuk van de Deltawerken.Tegelijk benadrukte hij, als een echte diplomaat, dat Nederland kan leren van de Amerikanen. „Wij hebben niet de wijsheid in pacht en zijn niet het arendsoog op het gebied van het waterbeheer". De Amerikaanse Rijkswaterstaat, het Army Corps of Engineers, is naar zijn zeggen in meer dan honderd landen actief.

De kroonprins vergezelt woensdag de delegatie van ruim vijftig bestuurders, waterdeskundigen en zakenlieden die een bezoek van drie dagen aan Nederland brengt. Zij namen in Hoek van Holland een kijkje binnen maar ook buiten bij de kering, onder typische Nederlandse weersomstandigheden. Het regende en waaide hard.

Willem–Alexander beschreef later dat Nederland voor 70 procent onder zeeniveau leeft. Bij overstromingen is de schade niet te overzien. We moeten daarom constant alert zijn. „Be prepared and be alert", waren letterlijk zijn woorden op een persconferentie die grotendeels in het Engels verliep. „We kunnen de wind niet controleren maar wel de zeilen aanpassen.".

Nederland kreeg met de watersnoodramp van 1953 een harde les. „Dat mocht nooit meer gebeuren. Klimaatveranderingen spelen tegenwoordig het waterbeheer grote parten. Daarom moeten we leren met aanpassingen. Het is beter te voorkomen dan te evacueren", zei staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat. Zij onderstreepte zo eens te meer hoe belangrijk het is om te investeren in systemen zoals de kering en de Oosterscheldedam, het andere pronkstuk van de Deltawerken dat wordt bezocht.

De prins wees erop dat Nederland en Louisiana veel op elkaar lijken. Beide zijn dichtbevolkt en laaggelegen. Ze verschillen echter ook. „Louisiana heeft een ander klimaat. Een golf van tien meter is iets anders dan een noordwesterstorm op de Noordzee", zei de prins.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer