Economie

Doorbraak gasconflict Rusland en Oekraïne

MOSKOU - Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne is opgelost. De twee landen slaagden er woensdagmorgen in een akkoord te bereiken over een prijsverhoging van het Russische gas. De overeenkomst geldt voor vijf jaar.

Redactie economie
4 January 2006 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 03:21

De afgelopen dagen ontstond een rel over de Russische gasleveranties. Moskou eiste dat Oekraïne vier keer zo veel voor het Russische gas ging betalen. Kiev weigerde dat, waarop Rusland de gastoevoer naar de voormalige Sovjetrepubliek verminderde.Volgens het nu bereikte akkoord gaat Oekraïne 95 dollar betalen voor elke 1000 kubieke meter gas. Dat is bijna twee keer zo veel als de oude prijs, maar wel een stuk minder dan Rusland eerst had geëist. Het akkoord bepaalt verder dat Oekraïne een hogere vergoeding krijgt voor het gastransport door de voormalige Sovjetrepubliek naar andere landen.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne kreeg deze week snel een Europese dimensie, omdat verscheidene landen in Europa gas uit Rusland kopen en er zelfs voor een belangrijk deel van afhankelijk zijn. Daar komt bij dat een aanzienlijk deel van het gas uit Rusland via Oekraïne naar de rest van Europa wordt getransporteerd.

Doordat Rusland de toevoer naar Oekraïne verminderde, kregen diverse Europese landen ook minder gas. Onder internationale druk bracht Rusland de toevoer naar Europa dinsdag terug op het oude niveau. Later op de dag vloog een delegatie van het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz naar Moskou om het conflict met Rusland op te lossen. Na urenlange onderhandelingen slaagden de partijen erin een doorbraak te bereiken.

De kemphanen zijn een ingewikkelde constructie overeengekomen waarbij het Russische bedrijf Gazprom zijn gas voor 230 dollar per 1000 kuub verkoopt aan een Russisch-Oostenrijkse tussenhandelaar. Die verkoopt het in combinatie met goedkoper gas uit Centraal-Azië tegen een lagere prijs door aan Oekraïne.

Volgens het akkoord krijgt Oekraïne voortaan 1,60 dollar voor elke 1000 kubieke meter gas die over een afstand van 100 kilometer wordt getransporteerd naar Midden- en West-Europa. De oude prijs was 1,09 dollar.

Het conflict tussen Moskou en Kiev heeft geleid tot discussies over de betrouwbaarheid van Rusland als gasleverancier. Rusland wordt vooral verweten dat het energie heeft ingezet als politiek drukmiddel. De Russische handelwijze wordt in verband gebracht met de politieke omwenteling in Oekraïne. Het land voert sinds vorig jaar een prowesters beleid, tot groot ongenoegen van het Kremlin.

Gazprom beschikt over een derde van alle gasreserves in de wereld. Frankrijk en Duitsland behoren tot de belangrijkste afnemers. Nederland, dat als een van de weinige landen in West-Europa zelf over een gasvoorraad beschikt, importeert een kleine hoeveelheid gas uit Rusland.

Gasovereenkomst
Rusland en Oekraïne sluiten vijfjarige overeenkomst over gaslevering.
Oekraïne betaalt 95 dollar voor 1000 kubieke meter gas, bijna twee keer zo veel als de oude prijs, maar minder dan Rusland aanvankelijk eiste.
Oekraïne krijgt hogere vergoeding voor doorvoer van Russisch gas naar West Europa.
Gasleverantie aan West Europa sinds gisteren weer op het oude peil.
EU tevreden over akkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer