Aan de curator ligt het niet
Aan de curatoren van KPNQwest heeft het niet gelegen. Zij zijn sinds een maand dag in dag uit en soms tot diep in de nacht bezig geweest te redden wat te redden viel.
Maar de roep om cash van de schuldeisers, vooral banken en leveranciers, en de weinig gulle hand van debiteuren hebben hun pogingen de das om gedaan.
Als het telecomconcern op 23 mei uitstel van betaling aanvraagt, worden E. Meijer en J. van Apeldoorn als bewindvoerders aangesteld. Het is hun taak een faillissement te voorkomen door verkoop, eventueel in onderdelen. Ook krijgen zij de zorg voor het functioneren van het omvangrijke glasvezelnetwerk. Het kost dagelijks ruim 500.000 euro om het 25.000 kilometer lange netwerk te laten draaien. Gaandeweg wordt de spanning opgevoerd. Want, zo blijkt aldus Meijer: „Bedrijven zeggen dat ze het geld nu overmaken, maar veel beloven, weinig geven, doet een gek in vreugde leven.”
Al snel cirkelen de gieren boven het hoofdkantoor in Hoofddorp om hun deel te pikken uit de omvangrijke erfenis. „Het loopt storm”, constateert Meijer. Soms volslagen onbekende advocaten presenteren zich aan het duo als vertegenwoordigers van de meest uiteenlopende, belangstellende bedrijven. Het Amerikaanse AT & T geldt nog altijd als een van de belangrijkste kandidaten, maar ook KPN zou interesse hebben in delen van zijn teloor gegane dochter. Verder zouden ook Verizon, het Spaanse Telefonica, het Britse Cable and Wireless en British Telecom lonken naar het hypermoderne netwerk voor een spotprijsje.
Maar tot zaken met een van hen komt het niet. Op 31 mei, na een hectische week, valt het doek. KPNQwest is bankroet. Het plan om door verkoop van onderdelen geld binnen te halen om het netwerk draaiende te houden, is mislukt.
Meijer en Van Apeldoorn moeten op een andere manier opereren. Hun eerste taak wordt de glasvezels open te houden voor internetverkeer van alle klanten, waaronder veel grote bedrijven. KPN springt bij en langzamerhand doen ook andere schuldeisers wat water bij de wijn en komt er geld binnen van bedrijven waarbij het concern nog rekeningen heeft uitstaan.
Maar het bleek niet voldoende. Toen op vrijdag na een rechterlijke uitspraak bleek dat de banken het geld dat bestemd was voor instandhouding van het netwerk in de zak konden houden, doofde het licht bij Meijer en Van Apeldoorn. De geldnood was hun boven het hoofd gegroeid, mede door een claim van elektriciteitsbedrijf Nuon. Enkele uren na de uitspraak in kort geding, gooiden zij de handdoek in de ring.
Nu rest hen nog de taak de uitverkoop van KPNQwest in goede banen te leiden.