Economie

Nederlander legt beslag op zeldzame Belugakaviaar

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Nederlander beslag weten te leggen op 1,6 kilo van het duurste eetbare product ter wereld: de zeldzame blonde Belugakaviaar Almas. Kaviaarimporteur Ashkan Mossafaian van House of Caviar & Fine Food is dolgelukkig.

28 December 2005 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 03:19
AMSTERDAM – Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Nederlander beslag weten te leggen op 1,6 kilo van het duurste eetbare product ter wereld: de zeldzame blonde Belugakaviaar Almas. Jaarlijks mag er wereldwijd 10 kilo van worden verkocht. Blonde ka
AMSTERDAM – Voor het eerst in de geschiedenis heeft een Nederlander beslag weten te leggen op 1,6 kilo van het duurste eetbare product ter wereld: de zeldzame blonde Belugakaviaar Almas. Jaarlijks mag er wereldwijd 10 kilo van worden verkocht. Blonde ka

Jaarlijks mag er maximaal 10 kilo wereldwijd van worden verkocht. Blonde kaviaar komt van de Belugasteur die minstens 110 jaar oud is. Het product kost 18.500 euro per kilo. „Ik was in Iran voor het selecteren van kaviaar en mijn oog viel op blauwe blikken waarin de blonde Beluga zat”, zegt Mossafaian, die er al jaren van droomt die kaviaar in zijn bezit te krijgen.Tot nog toe zat hij er altijd naast. Mossafaian: „De verdeling van de blonde kaviaar is net als Russisch roulette. Vroeger ging het grootste deel van de vangst naar de sjah van Perzië en Farah Diba. Zij waren dol op de blonde Beluga en serveerden hem aan hun hooggeplaatste buitenlandse gasten.”

De huidige president van Iran, nu een islamitische republiek, is een stuk soberder van karakter en heeft geen voorliefde voor de delicieuze eitjes van de steur uit de Kaspische Zee. Doordat de Verenigde Staten dit jaar een importverbod op Belugakaviaar hadden opgelegd, zag de Nederlandse importeur zijn kans schoon. De partij die was gereserveerd voor een Texaanse oliebaron, ging naar hem.

Mossafaian, die deze week een kaviaarshop opent in De Bijenkorf in Den Haag, verkoopt zijn gouden oogst in blikjes van 125 gram, die 2500 euro kosten. „Het meeste heb ik al verkocht aan zakenlieden en kaviaarliefhebbers, van de 1600 gram heb ik nog 375 gram over.”

Het pronkjuweel van de Kaspische Zee wordt echter met uitsterven bedreigd, vreest Mossafaian. „Over een paar jaar bestaat er geen wilde kaviaar meer uit de Kaspische Zee.” Oorzaken: illegale bevissing en het niet bijtijds uitzetten van jonge steur.

De lustopwekkende delicatesse uit de Kaspische Zee staat prijstechnisch daardoor al jaren onder druk. Zo kost een blikje Asetrakaviaar van 30 gram op dit moment 120 euro. Dat is de reden waarom topchefs als Cees Helder van het driesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam al enkele jaren niet meer met de originele kaviaar werken. Goede alternatieven zijn de wilde Amerikaanse kaviaar en de gekweekte Italiaanse en Franse kaviaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer