Binnenland

Gewonden door heet water in Rotterdam

ROTTERDAM - Een lekkage in de stadsverwarming heeft zaterdag voor veel overlast gezorgd in Rotterdam. Rond half twaalf spoot een grote hoeveelheid kokendheet water over de straten van het centrum van de havenstad. Vijf mensen werden met brandwonden aan hun voeten naar het ziekenhuis gebracht. Een persoon moest wegens hartklachten naar het ziekenhuis.

Regioredactie
27 December 2005 09:06Gewijzigd op 14 November 2020 03:19
ROTTERDAM – Stoom ontsnapt uit een gat dat zaterdag ontstond in de leiding van de stadsverwarming in Rotterdam. Foto’s ANP
ROTTERDAM – Stoom ontsnapt uit een gat dat zaterdag ontstond in de leiding van de stadsverwarming in Rotterdam. Foto’s ANP

Tienduizenden huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel hadden gedurende enkele uren geen warm water en verwarming. Het hete water stroomde uit het lek vlakbij de HEMA in de Korte Hoogstraat de trappen af, de lager gelegen Koopgoot in. De winkels daar moesten hun deuren sluiten voor het winkelend publiek, dat er de dag voor kerst nog massaal op uit was getrokken. De Coolsingel bleef lange tijd gesloten voor het verkeer.De oorzaak van het 20 centimeter lange lek in de stadsverwarming is niet bekend. Energiebedrijf Eneco was tot middernacht bezig om het gat te dichten. Ongeveer 110 huishoudens in de directe omgeving van het lek hadden tot die tijd geen verwarming of warm water. Werknemers van Eneco gingen langs de deuren om de bewoners op de hoogte te houden.

Op de plaats van de lekkage is een stuk van de leiding verwijderd. Dat ontbrekende stuk zal waarschijnlijk in de loop van volgende week hersteld worden. Het ontbreken van dat stuk buis heeft geen gevolgen voor de warmtevoorziening.

Burgemeester Opstelten kwam poolshoogte nemen in het winkelgebied. Hij zei heel vervelend te vinden wat er gebeurd was, vooral op de dag voor Kerst. De schade is van later zorg, zo sprak de burgemeester, maar hij liet weten dat de winkeliers geen beroep kunnen doen op de gemeente. Een winkelier verzuchtte „Dit wordt een enorme strop, dit had onze topdag moeten worden.”

Degenen die door de lekkage schade hebben geleden, kunnen die bij het energiebedrijf melden. „Eerst moet vastgesteld worden wat de oorzaak van de lekkage is. Voor die tijd kan niet worden gezegd of claims aangenomen worden”, aldus een woordvoerster van Eneco. „Onze focus is eerst op het herstellen van de lekkage en dan komt het technisch onderzoek naar de oorzaak. Dat gaat zeker enkele dagen duren.”

Het lijkt de woordvoerster sterk dat de scheur door achterstallig onderhoud is ontstaan. „De putten van de stadsverwarming controleren we regelmatig.” Het kan zijn dat de 12 millimeter dikke stalen buis een zwakke plek had of dat het isolatiemateriaal eromheen is beschadigd waardoor de buis is gaan corroderen.

Een dergelijke lekkage komt zelden voor. De woordvoerster van Eneco kan zich alleen een geval in Den Haag herinneren waarbij heet water vrijkwam uit de stadsverwarming. Maar toen gebeurde dat bij onderhoud van het buizenstelsel.

Een van de getroffen winkels is de D.U.M.P aan de Korte Hoogstraat. Volgens eigenaar Ben kan hij alle spullen die in zijn 850 vierkante meter grote winkel stonden, weggooien. „Misschien ben ik van de winkeliers wel het ergst getroffen.”

Kort nadat de leiding van de stadsverwarming was gesprongen, stroomde het kokend hete water de winkel met stoere outdoor- en militaire spullen van Ben binnen. Binnen een mum van tijd steeg het naar schatting 90 graden warme vocht tot een hoogte van 1 meter 50 in de winkel en de magazijnruimte in de kelder. In de winkel op de begane grond kwam hete stoom te hangen.

Ben schat de totale schade op vele tonnen. „Stoom is erger dan water”, weet hij sinds kort. „Alle spullen waarin metaal verwerkt zit, roesten nu al. Ik kan niets meer gebruiken. Alles is total loss. Niets is meer verkoopbaar. Kleding, computers, inrichting.”

Ben, die nog enkele andere zaken bestiert, heeft inmiddels contact gehad met zijn verzekering. „Ik denk dat we er wel uitkomen”, zegt de zakenman optimistisch. „Je weet alleen niet wat de gevolgschade zal zijn. Ik vrees dat ik anderhalve maand dicht ben. Mensen komen naar een lege winkel. Komen zij dadelijk nog wel terug?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer