Buitenland

Rechter Italië gelast weer arrestatie CIA-agenten

MILAAN - Een rechter in Milaan heeft vrijdag een nieuw arrestatiebevel doen uitgaan tegen 22 vermeende CIA-agenten wegens betrokkenheid bij de ontvoering van een Egyptische geestelijke in 2003. Het betreft een arrestatiebevel van Europol, hetgeen betekent dat de verdachten in alle 25 EU-landen kunnen worden opgepakt. Eerder was een alleen voor Italië geldig arrestatiebevel uitgevaardigd. Dit heeft aanklager Armando Spataro bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
23 December 2005 22:16Gewijzigd op 14 November 2020 03:19

Spataro wil dat de 22 CIA-agenten worden uitgeleverd aan Italië, maar het is zeer de vraag of het officiële verzoek dat hij daartoe heeft ingediend Washington ooit zal bereiken. Het verzoek ligt nu nog bij de Italiaanse minister van Justitie, Roberto Castelli, die eerst meer gerechtelijke stukken wil inzien voordat hij besluit of hij het uitleveringsverzoek naar de Verenigde Staten zal sturen. Premier Silvio Berlusconi, een trouwe Amerikaanse bondgenoot, heeft gezegd te betwijfelen of er voldoende basis is voor een dergelijk verzoek en Castelli heeft al gesuggereerd dat Spataro een anti-Amerikaanse, linkse activist is.De CIA-agenten worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de ontvoering van Osama Mustafa Hassan Nasr, ook bekend als Abu Omar. Nasr zegt op 17 februari 2003 in Milaan te zijn ontvoerd door de CIA, waarna hij in Egypte gemarteld zou zijn. Italiaanse aanklagers zeggen dat de veronderstelde ontvoering van Nasr een zware schending is van de Italiaanse soevereiniteit en een lopend Italiaans terrorismeonderzoek in de war heeft geschopt.

De kwestie leidde tot politieke spanningen tussen Washington en de Italiaanse regering. Premier Berlusconi vroeg de Amerikanen deze zomer al om opheldering over de kwestie. De Italiaanse autoriteiten waren niet van de ontvoering op de hoogte. De Italiaanse rechtbank gelastte in juni al de arrestatie van dertien agenten die „aan de CIA waren gelieerd” en mogelijk betrokken waren bij de zaak.

De Verenigde Staten hebben eerder al toegegeven dat van terrorisme verdachte mensen in het geheim zijn overgebracht naar landen als Syrië en Egypte. Europese regeringen hebben de afgelopen weken scherpe kritiek geuit op de VS wegens hardnekkige geruchten dat de CIA in het geheim gedetineerden naar Oost-Europese landen overbrengt.

Een onderzoek van de Poolse regering naar de vraag of de CIA in Polen een geheime gevangenis had voor het ondervragen van terreurverdachten, wordt niet openbaar gemaakt. Dat heeft regeringswoordvoerder Jan Dziedziczak vrijdag laten weten.

De verantwoordelijk minister, Zbigniew Wassermann, heeft de resultaten van het onderzoek overhandigd aan de parlementscommissie die toezicht moest houden op het verloop van het onderzoek. „Alle leden van de commissie zeiden dat ze tevreden waren met de uitleg van de minister en beschouwen de zaak als gesloten”, aldus de zegsman.

De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde begin december dat de Verenigde Staten acht belangrijke al-Qaida-verdachten in Polen hadden vastgehouden. Daarop meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat Polen de belangrijkste CIA-basis voor het ondervragen van terreurverdachten huisvestte en dat de autoriteiten daarvan weet moesten hebben.

De Poolse regering ontkende de verhalen over geheime dententiecentra in alle toonaarden. Premier Kazimierz Marcinkiewicz stelde wel een uitgebreid onderzoek in en suggereerde dat de resultaten openbaar zouden worden gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer