Refoscholen: Drank groter probleem dan drugs
GOUDA - Reformatorische scholen hebben zo nu en dan te maken met drugsgebruikende leerlingen. Leidinggevenden op de scholen maken zich echter veel grotere zorgen over het alcoholgebruik onder scholieren van 13, 14 jaar.
De schooldirecties reageren op een donderdag gepubliceerd onderzoek van het online jongerenmagazine Spunk.nl. Daaruit blijkt dat op 89 procent van de middelbare scholen leerlingen rondlopen die in drugs handelen. Op 93 procent van de scholen is wiet of hasj verkrijgbaar en bij 61 procent van de scholen voor voortgezet onderwijs is xtc voorhanden. De Tweede Kamer heeft geschrokken gereageerd op het onderzoek. Scholen zouden dealers en gebruikers op school eerder moeten aanpakken, ouders moeten informeren en naar de politie stappen.Directielid D. J. Bac van het Driestarcollege in Gouda zegt zich „zeker zorgen” te maken over drugsgebruik onder leerlingen. „Het zou struisvogelpolitiek zijn om te stellen dat drugsgebruik niet voorkomt. Elk jaar hebben we wel een geval waar we behoorlijk wat energie in stoppen. Ik heb geen signalen dat er binnen de school in drugs wordt gedeald. In zo’n geval wordt een leerling van school gestuurd. Het is mogelijk dat dealers rond de school in contact proberen te komen met leerlingen.”
Alcoholgebruik onder leerlingen vormt een groter probleem, denkt Bac. „Het verbaast me niet als ik hoor dat in weekenden veel wordt gedronken.”
Directielid R. Toes van het Wartburgcollege, locatie Guido de Brès, in Rotterdam zegt „geen enkel signaal” over drugshandel op school te hebben. „Mij zijn daarover het afgelopen jaar geen geluiden ter ore gekomen.” Hij tekent erbij aan dat hij drugsgebruik en drugshandel onder leerlingen „niet kan uitsluiten.” Zo af en toe doet zich een incident voor. „In havo 5 kregen we eens te maken met een jongen van wie we wisten dat hij soft drugs gebruikte.”
Ook Toes maakt zich zorgen over het alcoholgebruik onder jonge leerlingen. „Op avonden en in de weekenden gebeuren dingen die we niet willen. Dan praat ik over het verzwelgen van grote hoeveelheden alcohol.”
Een vergelijkbaar standpunt heeft algemeen directeur A. J. Vogel van het Zeeuwse Calvijn College. „Ik zeg niet blind: Er gebeurt wat drugs betreft nooit iets, maar onze school is toch een tamelijk witte vlek, weliswaar met wat spetters erop.” Grote bedenkingen heeft Vogel bij het drankgebruik onder reformatorische jongeren. „Kinderen van een jaar of veertien drinken grote doses alcohol. Het gemak waarmee dat wordt toegelaten, baart me echt zorgen. Er zijn in Zeeuwse dorpen jongerencaravans die staan ingebouwd tussen de bierkratten.”
Directeur Theo van der Sluijs van Stichting Voorkom denkt dat er op reformatorische scholen „een taboe” rust op drugsgebruik, al signaleert hij de laatste jaren wel meer openheid. Jaarlijks verzorgt de stichting op scholen 3000 preventielessen over verslaving. Van der Sluijs is er zeker van dat ook leerlingen op reformatorische scholen drugs gebruiken, „gelukkig in mindere mate” dan op andere scholen. Ook hij beschouwt alcohol vooralsnog als een veel een groter probleem. „Jongelui van een jaar of veertien drinken op een avond meer dan vijftien glazen.”