Economie

Nederlanders eten voor 700 miljoen met kerst

LEIDSCHENDAM (ANP) – Restaurants, traiteurs en andere winkelbedrijven die etenswaren verkopen, doen dit jaar goede zaken met kerst. In totaal geven Nederlanders naar schatting een kleine 700 miljoen euro uit aan etentjes. Ongeveer twee miljoen Nederlanders brengen tijdens de kerstdagen een bezoek aan een restaurant.

22 December 2005 17:59Gewijzigd op 14 November 2020 03:19

Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisaties Koninklijk Horeca Nederland, de Raad Nederlandse Detailhandel en het Bedrijfsschap Horeca en Catering donderdag bekendmaakte. Zij verwachten dat de lichte groei in de omzet van vorig jaar tijdens de komende kerstdagen zal doorzetten.„Het is de laatste dagen ontzettend druk in de winkels van onze leden”, zei directeur H. Kok van de Raad Nederlandse Detailhandel. „De luxe kant–en–klaarproducten doen het erg goed, net als andere luxe zaken als juwelen, lederwaren en lingerie”.

Supermarkten verwachten vrijdag en zaterdag in de aanloop naar kerstavond nog een grote drukte. „De laatste jaren zie je steeds meer dat mensen hun spullen op het laatste moment kopen”, zegt Kok. De kerstdagen bezorgen de Nederlandse detailhandel naar verwachting ongeveer 530 miljoen euro extra omzet. Als die cijfers gehaald worden, betekent dat een stijging met 30 procent ten opzichte van de kerstdagen in 2004.

De restaurants hebben evenmin te klagen over belangstelling. „Uit een onderzoek dat wij hebben laten doen, blijkt dat ongeveer twee miljoen Nederlanders tijdens de kerstdagen van plan zijn om uit eten gaan”, weet W. Waninge van het Bedrijfsschap Horeca en Catering. De branche verwacht met de kerstdagen tussen 125 en 150 miljoen euro extra omzet.

Waninge ziet ook dat de klanten hun plannen pas laat omzetten in daden. „Ze reserveren erg laat. Vooral bij de toprestaurants levert dat problemen op. Het is erg moeilijk om daar nu nog een goed tafeltje te regelen”.

Ook L. van Eeghem, voorzitter van de sector restaurants bij Koninklijk Horeca Nederland, heeft net als zijn collega–horecakenners „een goed gevoel” over de komende kerstdagen. „We hebben veertig slechte maanden gehad, maar nu is er weer licht aan het einde van de tunnel”, meent Van Eeghem. Volgens hem doen vooral de traiteurs en cateraars het deze dagen goed. „Zij plussen dit jaar meer dan 10 procent in de omzet. Mensen willen thuis luxe eten zonder dat ze er echt moeite voor hoeven te doen. Deze bedrijven profiteren daarvan, en dat is goed nieuws voor de hele branche”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer