Economie

„Alles is hier 200 procent beter”

„Warm eten, lekker.” Kotecki Waldemar brengt schuchter zijn Nederlandse woordenschat ten gehore. „Ik vind de taal ontzettend moeilijk”, legt hij vervolgens via een tolk uit.

Frank van de Beek
22 December 2005 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 03:19

Hoewel de 30-jarige Pool al zestien maanden op de Veluwe woont, doet hij weinig moeite de taal onder de knie te krijgen. Geld is de enige drijfveer om ver van huis en haard te bivakkeren.Bij Phoenix Pallets in Hasselt verdient Kotecki maandelijks een slordige 1200 euro bruto, vier keer zo veel als zijn salaris in Polen. Daarvoor werkt hij tijdens wisselende diensten iedere week 40 tot 45 uur.

Boodschappen slokken hier iedere maand ongeveer 200 euro op. Verder betaalt hij 45 euro huur voor de vakantiebungalow in Uddel, die hij met vijf collega’s moet delen. De ruimte is beperkt, zeker voor zes volwassenen. Een schilderijtje met tulpen herinnert nog aan zomers vakantieplezier van jonge gezinnen. Het park heeft betere tijden gekend. Door overvloedige regenval zijn wegen veranderd in modderpoelen, buitenverlichting is vrijwel nergens te bekennen.

Geld gaat echter voor alles. Kotecki blijft daarom graag in Uddel. Zeker omdat de huur over twee maanden vervalt. Op dat moment werkt hij al zo lang bij hetzelfde uitzendbureau dat hij voor niets mag wonen. Bovendien zit heel het park vol met Polen. In zijn vrije tijd brengt hij zijn landgenoten met een busje naar de supermarkt of het winkelcentrum.

Kotecki is onder de indruk van Nederland. „Alles is hier 200 procent beter. Of het nu om werk, wegen of winkels gaat.” Toch winnen de Polen het op het onderdeel gastvrijheid. „In Nederland beperkt gastvrijheid zich vooral tot de familiekring. In onze cultuur kennen wij die beperking niet. Verder zijn visites hier altijd op afspraak, bij ons gebeurt dat spontaner.”

De houtbewerker weet waarvoor hij spaart. Volgend jaar wil hij gaan trouwen. Een huis, de bruiloft en het liefst een auto kosten een paar centen. Een mannelijke huisgenoot, die even stopt met het boenen van de keuken, voegt ook de kinderkamer aan het lijstje toe. Kotecki grinnikt.

Hij mist zijn toekomstige vrouw, ondanks het telefonische contact. Daarom reist hij iedere drie weken voor 24 uur naar Polen. Vrijdagavond weg, zaterdag bij vriendin en familie en zondag weer pijlsnel terug om maandag op tijd in Hasselt te zijn.

Zijn Nederlandse collega’s houden hem een beetje op de hoogte van het nieuws. „Ik hoorde vandaag iets over Van Anraat, kan dat kloppen?” De televisie in het hart van de kamer vormt de dagelijkse band met Polen. In ieder geval nog tot juli, dan gaat hij voor de huwelijksvoorbereidingen terug naar zijn land. „Verder kijk ik niet, ik maak geen langetermijnplannen.”

Dit is het vierde deel in een serie over Poolse werknemers in Nederland. Vrijdag deel 5.

Naam: Kotecki Waldemar

Leeftijd: 30 jaar

Woonplaats: Zduny

Burgerlijke staat: ongehuwd

Opleiding: lager beroepsonderwijs

Werkzaam bij: Phoenix Pallets in Hasselt

Werk: bewerken van hout

Uddel-Zduny: 1039 kilometer

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer