Kamer stemt voor verbod op boerka
DEN HAAG - Het dragen van een boerka in het openbaar moet worden verboden. Dat vindt een Kamermeerderheid die dinsdag voor een motie stemde van Tweede Kamerlid Wilders, die het kabinet oproept met een verbod te komen.
De boerka is een islamitisch gewaad dat de vrouw van hoofd tot tenen bedekt. Over de boerka bestaat veel onduidelijkheid. Velen verwarren het kledingstuk met de niqaab, de gezichtssluier die bij de boerka wordt gedragen. De niqaab komt in twee varianten voor: een uitgesneden strook in de stof voor de ogen of een sluier waarbij zelfs de ogen bedekt zijn met een stukje gaas. Het dragen van een boerka zegt daarom op zichzelf niets over de mate waarin het gezicht van de vrouw is bedekt. Dat hangt van de niqaab af.Het dragen van volledig gezichtsbedekkende sluiers komt in Nederland nog nauwelijks voor. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie stelde eerder dat een algemeen boerkaverbod niet goed mogelijk is. Ze onderzoekt momenteel of het mogelijk is om uit veiligheidsoverwegingen op bepaalde momenten en in bepaalde gebieden vrouwen te verbieden zich onherkenbaar te bedekken. Ze hoopt daarover in januari met een notitie te komen.
De Tweede Kamer wil daar echter niet op wachten. CDA, VVD, LPF en de Groep Nawijn stemden daarom dinsdag voor een motie van Kamerlid Wilders die het kabinet oproept met een boerkaverbod te komen. „Ik zie de boerka als een vrouwonderdrukkend symbool”, lichtte Wilders zijn voorstel dinsdag toe.
„De boerka is een uitwas van de islam waarvoor hier in Nederland simpelweg geen plaats is.” Het Kamerlid vindt ook de veiligheid belangrijk: „Je moet kunnen zien wie iemand is.”
Door voor de motie te stemmen, wil het CDA alvast een signaal afgeven aan minister Verdonk, aldus CDA’er Van de Camp. Volgens hem schermen draagsters van boerka’s zich te veel af van de Nederlandse samenleving. „Dat raakt onze veiligheid.”
De ChristenUnie heeft tegen de motie over het boerkaverbod gestemd. De partij voelt er wel voor om gezichtsbedekkende kleding te verbieden, maar stemde dinsdag toch tegen omdat het voorgestelde boerkaverbod de niqaab buiten beschouwing laat.
CU-fractievoorzitter Rouvoet noemt de motie van Wilders „te makkelijk en niet opportuun.” Een boerkaverbod houdt een vrijheidsbeperking in en dat raakt aan de grondrechten van burgers, aldus Rouvoet. Hij vindt het niet verstandig van Wilders daar „even snel tussendoor” een motie over in te dienen. De CU wacht liever eerst de notitie van minister Verdonk af.
Dat geldt ook voor de SGP. Die stemde eveneens tegen de motie. Als er goede redenen voor zijn, wil de fractie uiteindelijk wel instemmen met een boerkaverbod, aldus SGP-Kamerlid Van der Staaij.
Enkele Belgische steden gingen Nederland vorig jaar al voor met een boerkaverbod. In Antwerpen treedt de politie in samenspraak met de burgemeester op tegen vrouwen die een boerka in het openbaar dragen. In Maaseik werd op 25 augustus de eerste moslimvrouw een boete van 125 euro opgelegd voor het dragen van een allesbedekkende gezichtssluier.