Kerk & religie

Wit-Rusland legt kerken aan banden

Wit-Rusland krijgt een nieuwe godsdienstwet die alle godsdienstige minderheden ertoe verplicht zich te laten registreren. De wet, waarvan een eerste versie in mei werd aangenomen, verbiedt alle religieuze groeperingen die korter dan twintig jaar bestaan. Protestantse kerken, die inmiddels flink hebben geprotesteerd, vrezen dat de wet hun ondergang betekent.

Kerkredactie
21 June 2002 09:50Gewijzigd op 13 November 2020 23:38
MINSK - Een orthodoxe priester verricht zijn liturgische handelingen in een kathedraal in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Door een nieuwe godsdienstwet in Wit-Rusland zal de Russisch-Orthodoxe Kerk nog meer een bevoorrechte status krijgen dan dat ze nu
MINSK - Een orthodoxe priester verricht zijn liturgische handelingen in een kathedraal in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Door een nieuwe godsdienstwet in Wit-Rusland zal de Russisch-Orthodoxe Kerk nog meer een bevoorrechte status krijgen dan dat ze nu

De wet schrijft verder voor dat alle godsdienstige lectuur door de overheid goedgekeurd moet worden voordat ze mag worden verspreid. Politieke analisten zeggen dat de godsdienstwet de greep van de staat op de Wit-Russische samenleving zal verstevigen en de positie van de Russisch-Orthodoxe Kerk zal versterken. Ongeveer 70 procent van de Wit-Russen behoort tot de Orthodoxe Kerk en 15 procent tot de Rooms-Katholieke Kerk. De overigen rekenen zich tot islamitische, Joodse, protestantse en andere groeperingen.

Volgens de nieuwe wet moet een godsdienstige gemeenschap ten minste twintig leden hebben voordat ze geregistreerd kan worden. Felix Corley van Keston College, een Engelse organisatie die godsdienstige minderheden in Oost-Europa onderzoekt, zegt dat deze eis van grote invloed is op de mogelijkheid nationale kerkverbanden te organiseren. Een kerkverband moet aantonen dat het ten minste tien van deze gemeenschappen van twintig leden heeft.

Corley vindt de eis dat kerken langer dan twintig jaar moeten bestaan om voor registratie in aanmerking te komen, absurd. „Twintig jaar geleden, in 1982, was Wit-Rusland juist het meest stringent in de beperkende maatregelen tegen godsdienstige gemeenschappen. Alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk en de belangrijkste Joodse organisaties kunnen bij deze wet een legale status ontvangen. De eis van controle van literatuur betekent dat niet alleen Hare Krishna-boeken, maar ook protestantse boeken of kranten verboden kunnen worden.”

Wit-Rusland maakt zich al lange tijd schuldig aan allerlei beperkingen van de godsdienstvrijheid en de uitoefening van geestelijke ambten. De vrijheid van handelen van buitenlanders die actief zijn op religieus gebied, is sterk beperkt. President Alexander Loekasjenko heeft de Russisch-Orthodoxe Kerk speciale fiscale en andere financiële voordelen toegekend die andere kerkgenootschappen niet genieten.

Eerder dit jaar stelde de Europese Commissie vast dat schendingen van mensenrechten en democratische beginselen in Wit-Rusland de weg naar bilaterale betrekkingen met de Europese Unie bemoeilijken. In het Europese Parlement werd november vorig jaar al verontrusting uitgesproken over een ophanden zijnde wijziging van de wet op de godsdienstvrijheid in Wit-Rusland. Wit-Rusland wordt vaak gezien als een staat die de oude Sovjetrepubliek weerspiegelt. De veiligheidsdienst van het land heet nog steeds KGB. Voor deze harde lijn is de president Loekasjenko verantwoordelijk. Hij kwam in 1994 aan het bewind en stuurt sindsdien Wit-Rusland in een autoritaire richting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer