Economie

Europa bestrijdt ook variant vogelgriep

BRUSSEL - De EU-landen gaan voortaan ook de weinig besmettelijke variant van vogelgriep hard bestrijden. De ministers van landbouw hebben daarover dinsdag in Brussel een politiek akkoord bereikt, aldus minister Veerman (Landbouw).

Redactie economie
21 December 2005 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 03:18

Tot dusver kwamen de bestrijdingsdiensten alleen in actie tegen de zeer besmettelijke variant van de dierziekte die vooral dodelijk is voor kippen. De ministers hebben echter geleerd van de uitbraak in Nederland in 2003.Toen bleek dat het virus zich ontwikkelde van de weinig- naar de zeer besmettelijke variant. Met de oprukkende vogelgriep vanuit Azië willen de ministers geen risico meer nemen.

Bij een uitbraak ruimt de overheid het pluimvee op de getroffen boerderij en de omliggende kippenhouderijen. De Europese Commissie vergoedt een EU-land de helft van deze kosten, net als nu bij de zeer besmettelijke variant.

Nederlandse pluimveebedrijven krijgen ondertussen steeds meer last van de angst voor de oprukkende vogelgriep. Vooral de angst onder buitenlandse consumenten doet de prijs voor kipfilets en exporten naar die landen kelderen, stelde econoom K. de Bont van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) dinsdag.

Verschillende slachterijen hebben inmiddels volgens De Bont besloten een deel van het kippenvlees voorlopig in te vriezen. Het vlees levert te weinig op. „De afgelopen twee maanden is de prijs voor vleeskuikens met 15 tot 20 procent gedaald”, aldus de LEI-econoom.

Nederlanders laten zich amper bang maken door de vogelgriepberichten. De verkoop van eieren en kipfilets loopt nog steeds goed. Het zijn volgens het LEI voornamelijk Duitse, Franse en Italiaanse consumenten, die de vogelgriepangst om het hart is geslagen. De angst zorgt voor lagere verkopen van kippenvlees daar. De eiersector heeft er vooralsnog minder last van.

Andere veehouders lijken iets te profiteren van de verminderde vraag naar kip in het buitenland. De Bont constateert dat de consumptie van kalfsvlees en ogenschijnlijk ook varkensvlees iets aantrekt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer