Britse troepen weg uit Afghanistan
Groot-Brittannië zal in de loop van juli alle 1700 mariniers en 900 leden van de 1300 man tellende vredesmacht terugtrekken uit Afghanistan, zo heeft de Britse minister van Defensie Geoff Hoon donderdag aangekondigd.
Een klein aantal mariniers zal achterblijven op de luchtmachtbasis bij Bagram ten noorden van de hoofdstad Kabul om de veiligheid van het vliegveld te waarborgen. Ook blijft een beperkte groep militairen in Afghanistan aanwezig om een eventuele hergroepering snel te kunnen bewerkstelligen.
De Britse deelname aan de in Kabul gestationeerde internationale vredesmacht ISAF wordt teruggebracht tot 400 man. De leiding over ISAF heeft Groot-Brittannië donderdag overgedragen aan Turkije.
De politie in de Afghaanse hoofdstad Kabul voerde donderdag actie tegen de woensdag benoemde nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Taj Mahammed Wardak. Volgens de BBC blokkeerden agenten een weg bij het ministerie om te beletten dat Wardak zijn nieuwe werkplek kon bezoeken. De weg werd later vrijgegeven. Waarnemers spraken van eerste tekenen van groeiende onvrede over de samenstelling van de nieuwe overgangsregering.
De wrevel heeft alles te maken met de altijd gevoelige etnische kwesties in Afghanistan. Wardak is een etnische Pathaan. Pathanen vormen de grootste bevolkingsgroep. De verdreven Taliban hadden hun machtsbasis bij de Pathanen. De voorganger van Wardak, Qanuni, en ook de meeste agenten, zijn etnische Tadzjieken.
Afghanistan krijgt nog dit jaar een nieuwe munteenheid. De ingreep is noodzakelijk omdat de centrale bank van het verwoeste land momenteel geen enkel financieel gezag meer heeft.
De Verenigde Naties hebben de asielverzoeken van zo’n 370 Afghaanse vluchtelingen die zijn ondergebracht op het Stille-Oceaaneiland Nauru afgewezen, zo heeft de Australische regering donderdag gezegd. Slechts veertien Afghanen zijn als asielzoeker erkend.