Evangelisatie Hoek van Holland
De evangelisatie van Hoek van Holland heeft afgelopen zondag haar activiteiten beëindigd. Het teruglopend aantal kerkbezoekers en de verwachting dat dit zich in de toekomst verder zal doorzetten, zijn hiervoor de aanleiding. De pastorale zorg voor de overgebleven leden van de post wordt verzorgd door de hervormde gemeente van Monster. Ook de kerktelefoon en het personenvervoer vinden vanuit deze gemeente plaats.
De evangelisatie werd opgericht op 17 februari 1958. Sindsdien werd iedere zondagmiddag een kerkdienst gehouden. De eerste jaren werd de dienst gehouden in de Engelse kerk, later werd onderdak gevonden in de gereformeerde kerk.GgiN Waardenburg 50 jaar
De gereformeerde gemeente in Nederland te Waardenburg bestaat vijftig jaar. In 1955 begon de gemeente als afdeling van de gemeente van Nieuwaal. In 1973 werd de afdeling geïnstitueerd als zelfstandige gemeente. Zaterdagavond werd in een dienst die geleid werd door de emeritus predikant ds. F. Mallan, aandacht aan het jubileum besteed. De gemeente telt ongeveer 280 leden en doopleden.
Renovatie kerkgebouw in Assen
De Nieuw-Apostolische kerk in Assen heeft zondag haar kerkgebouw aan de Prins Hendrikstraat weer in gebruik genomen. De afgelopen tien weken is de kerk grondig gerenoveerd. De kerk werd gebouwd in de jaren dertig, met gebruikmaking van materialen van de te klein geworden apostolische kerk te Hoogeveen. De kerkzaal is nu voorzien van een nieuwe verflaag in lichte kleurstelling, er zijn een nieuwe geluidsinstallatie en nieuwe verlichting aangebracht. Het torentje op het dak is van een nieuwe loodlaag voorzien.
Nieuwe kerk Vinex-wijk Ypenburg
De protestantse gemeente Nootdorp-Ypenburg krijgt een nieuwe kerk. Dat meldt het kerkblad Kerk in Den Haag. De gemeente heeft nu alleen een kerkgebouw in Nootdorp, maar dat is te klein voor beide wijkgemeenten. De wijkgemeente in de Vinex-nieuwbouwwijk Ypenburg is begonnen met het houden van kerkdiensten in de christelijke basisschool De Vlieger. Later kerkte men in het Ypenburg-Lyceum.
De nieuwe kerkruimte wordt geen kerkgebouw in de traditionele zin van het woord. Er komt een kerkzaal met vier bijruimtes in een multifunctioneel gebouw aan de Laan van Hoornwijk, vlak bij het nieuwe winkelcentrum in Ypenburg. In het gebouw komen ook een school en een gezondheidscentrum. Daarboven worden woningen gebouwd. De kerk moet in 2008 klaar zijn.
Boek Alkmaarse Kapelkerk
De geschiedenis van een van de belangrijkste laatmiddeleeuwse gebouwen uit de binnenstad van Alkmaar, de Kapelkerk, is te boek gesteld. In 334 bladzijden wordt verteld over de historie van het kerkgebouw. Toch kan ook dit kloeke boekwerk niet verhullen dat er over de echte geschiedenis van de kerk maar weinig bekend is. Tot voor kort was slechts bekend dat de bouw ergens rond 1540 afgerond moet zijn. Uit archiefonderzoek is nu gebleken dat het begin van de bouw ergens omstreeks 1500 gedateerd moet worden. Omdat enkele belangrijke gegevens verdwenen zijn, is het lastig om de preciese geschiedenis van de Kapelkerk vast te stellen. Er vond een verbouwing plaats van 1707 tot 1708. Het middelste deel van de zijbeuk werd toen gesloopt, precies op de plaats van de aansluiting van twee bouwfasen. Een brand in 1760 verwoestte de middeleeuwse kapconstructie van de hoofdbeuk.
De Kapelkerk ligt in het oostelijk deel van de binnenstad van Alkmaar. Dit stadsdeelwerd vroeger de Nieuwe Stad genoemd. De bouw van de Kapelkerk heeft een sterke relatie met de groei van de stad.
Tot de belangrijkste meubelstukken van de kerk behoort de preekstoel uit 1761-1762. Deze kansel valt op door het royale gebruik van mahoniehout en beeldsnijwerk. Hij werd aan de kerk geschonken door de buurvrouw van de Kapelkerk, Guurtje de Volder, weduwe van een rijke lakenkoopman. Ze wilde hiermee haar dankbaarheid tonen voor het feit dat haar huis tijdens de grote brand van 1760 gespaard was gebleven. De kosten voor de preekstoel bedroegen destijds ruim 2441 gulden.
”De Alkmaarse Kapelkerk. Geschiedenis en restauratie”, samengesteld onder redactie van Leo Noordergraaf en Carla Rogge, is een deel in de Alkmaarse Historische Reeks en kost 29 euro.
Leeuwarder gemeente zoekt kerk
De evangelische Salvatorgemeente van Leeuwarden is op zoek naar een nieuw kerkgebouw. Volgens de voorganger, ds. Nic. van Amerom, is de gemeente de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 15 procent gegroeid. Daardoor is het huidige pand te klein geworden. Acht jaar geleden werd een gebouw van de gereformeerde kerk in Leeuwarden gekocht. Er zijn zo’n 550 plaatsen, terwijl de zondagochtenddienst vaak wordt bijgewoond door ongeveer 600 personen. Vanwege het ruimtegebrek wil men twee diensten per zondag beleggen. Bij doopdiensten, als er extra kerkgangers zijn, is er nu reeds een tweede samenkomst. Zo’n 70 procent van de kerkgangers is volgens de voorganger jonger dan 40 jaar. De gemeente zoekt een kerk waar ruimte is voor 1000 mensen. Onduidelijk is nog of de gemeente nieuw wil bouwen of liever een bestaand pand koopt.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.
De komende twee weken verschijnt deze rubriek niet.