Buitenland

Afloop EU-begrotingstop blijft ongewis

BRUSSEL - De EU-regeringsleiders zijn vrijdagmorgen begonnen aan de finale van de onderhandelingen over de meerjarenbegroting van de Unie. Premier Balkenende waagde zich donderdagavond laat, na een eerste discussieronde op de top in Brussel, niet aan een voorspelling over de kansen op een goede afloop.

Van onze verslaggever
16 December 2005 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:17
Begrotingsvoorstellen Europese Unie
Begrotingsvoorstellen Europese Unie

Rond het overleg wisselden voorzichtig optimisme en vrees voor uiteindelijk toch een mislukking elkaar af. De verschillende standpunten liggen ver uiteen.Veel leek af te hangen van weer een nieuw compromispakket dat de Britse premier Blair, als voorzitter van het conclaaf, vrijdag aan zijn collega’s zou voorleggen. Vooral hijzelf zal, op het punt van de korting van het VK op de afdracht aan de gemeenschappelijke kas, concessies moeten doen. „Het belooft in ieder geval een erg lange dag en een erg lange nacht te worden”, stelde minister van Buitenlandse Zaken Bot vast.

Alle betrokkenen hebben de politieke wil om tot een akkoord te komen; het onderlinge klimaat is aanzienlijk beter dan in juni, zo viel donderdag aanvankelijk te beluisteren. Zes maanden geleden eindigde de eerdere poging om overeenstemming te bereiken over het budget voor 2007 tot en met 2013 in een fikse ruzie.

De uitlatingen van de deelnemers na het beraad van donderdagavond temperden de positieve verwachtingen echter flink. Balkenende sprak van een „zakelijke sfeer.” „Er zijn de nodige opmerkingen geplaatst die het er niet gemakkelijker op maken”, vertelde hij.

Zijn Zweedse ambtgenoot Persson noemde sommige bijdragen „bot.” Voorzitter Barroso van de Europese Commissie had het over „spanningen.” De Duitse bondskanselier Merkel concludeerde vrijdagmorgen: „De gesprekken zijn werkelijk heel, heel moeilijk.”

Blair staat onder zware druk om de zogeheten rebate, de uitzonderingspositie die zijn land in 1984 verwierf voor wat betreft de hoogte van de contributie aan de EU, te herzien en daarmee een groter aandeel te leveren in de financiële steun voor de nieuwe lidstaten in Oost-Europa. Hij wenste tot dusver alleen te praten over zo’n stap als er tegelijk uitzicht wordt geboden op verdere hervormingen van het landbouwbeleid.

Frankrijk en Polen zijn de voornaamste tegenspelers van het VK. Zij vormen één front en brachten dat donderdag demonstratief tot uitdrukking door gezamenlijk een open brief te publiceren in de Financial Times. Voor de Britten is deze alliantie pijnlijk, want Warschau heeft zich in het verleden, zoals bij de verdeeldheid over de oorlog in Irak, altijd een trouwe bondgenoot van hen getoond.

De beide opposanten probeerden ook Merkel voor hun inzichten te winnen, maar zij schaart zich niet nadrukkelijk in een bepaald kamp en kan daardoor wellicht een bemiddelende rol spelen.

Donderdagmiddag, kort voor de aanvang van de top, had Blair een onderhoud onder vier ogen met president Chirac. Die ontmoeting bracht evenwel geen doorbraak in de moeizame onderhandelingen.

Voorzitter Borrell van het Europees Parlement dreigde tegenover de regeringsleiders dat het EP een eventuele deal zal verwerpen als die voorziet in een uitgaventotaal van slechts 1,03 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Onderhandelen over een voorstel op dat niveau noemde hij verspilling van tijd.

Ook Barroso vindt dat er veel meer geld nodig is om alle ambities van de EU te kunnen verwezenlijken en om de economieën van de naties uit het voormalige Oostblok te moderniseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer