Begrafenis in Beiroet mondt uit in betoging
BEIROET (AP) - Bijna 200.000 Libanezen hebben woensdag in de Libanese hoofdstad Beiroet afscheid genomen van de bij een aanslag omgekomen anti-Syrische journalist Gibral Tueni.
Velen liepen met de Libanese vlag en portretten van Tueni en andere slachtoffers van het politieke geweld in de begrafenisstoet. Sommigen scandeerden leuzen als ”Weg met Syrië”, anderen riepen op tot het aftreden van de pro-Syrische Libanese president Emile Lahoud.Een oproep tot een algemene staking werd ’s morgens door tal van scholen, banken en bedrijven gehonoreerd. Alleen in het oosten van Libanon, waar pro-Syrische groeperingen de overhand hebben, werd de oproep genegeerd.
Tueni, die niet alleen hoofdredacteur van de krant An-Nahar was maar ook parlementslid, is de derde uitgesproken anti-Syrische opinieleider die is omgebracht sinds de moord in februari op oud-premier Rafik Hariri. Tueni’s auto werd maandagmorgen door een autobom getroffen. Behalve de hoofdredacteur kwamen twee lijfwachten om het leven en raakten dertig mensen gewond. De aanslag werd opgeëist door een tot nu toe onbekende groep, maar Tueni’s collega’s en politieke vrienden zijn ervan overtuigd dat Syrië achter de aanslag zit. In juni kwam een andere journalist van de krant An-Nahar, Samir Kassir, door een bomaanslag om het leven.
De rouwstoet passeerde het Gibran Tueni Plein, genoemd naar Tueni’s grootvader, die An-Nahar in 1933 oprichtte. Het plein, waar Tueni op 14 maart tegenover een menigte van zeker 1 miljoen mensen opriep tot terugtrekking van de Syrische troepen, was door honderden militairen afgezet.
Premier Fuad Saniora, oud-presidenten, politici en hoogwaardigheidsbekleders woonden de rouwdienst in de kerk bij. De aanwezigen applaudisseerden luid toen Tueni’s vader, Ghassan Tueni, opriep tot een „nee tegen wraak, nee tegen haat en nee tegen bloedvergieten.” Hij riep christenen en moslims op zich te verenigen.
Tijdens een speciale parlementszitting werden de nabestaanden zelfs door politieke tegenstanders van de overledene gecondoleerd. De leider van de pro-Syrische Hezbollahfractie, Mohammed Raad, prees Tueni als een moedig mens.
De anti-Syrische politicus Walid Jumblatt riep dinsdag het Syrische regime van Bashar Assad op tot aftreden. Het was de eerste oproep van een vooraanstaande Libanese politicus van deze aard. Jumblatt leek woensdag terug te krabbelen door tegenover de Libanese televisie te zeggen dat hij zich niet in de binnenlandse aangelegenheid van Syrië wil mengen. Syrië ontkent iedere betrokkenheid bij de aanslag op Tueni.