COGG belegt dag over geestesgaven
BERKENWOUDE - Het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) geeft zijn jaarlijkse conferentie komend voorjaar het thema ”Geestesgaven: niet los verkrijgbaar” mee.
Het platform meldde dat dinsdag in een persbericht. Vanwege de brede bezinning op de kerk en op de gaven van de Heilige Geest zet het COGG dit onderwerp op de agenda. Drs. I. A. Kole, secretaris van het COGG, noemt desgevraagd als directe aanleiding twee boeken die in het voorjaar verschenen: ”Meer dan genoeg. Het verlangen naar meer van de Geest” van onder anderen prof. dr. J. W. Maris en ds. H. ten Brinke, en het boek van ds. G. H. Hutten ”Verrast door de Geest”.Kole: „Er is veel aandacht voor de gaven van de Geest. CV.Koers schreef erover, het CV.Koersboek ”Stromen van levend water” werd gepubliceerd, in aansluiting daarop was er een studiedag over gaven voor de gemeente. Ik noem ook de publicatie naar aanleiding van een aantal colleges van dr. M. J. Paul over occulte machten en bevrijding.
Je hoort mensen vragen: Is dit onderwerp niet wat onderbelicht gebleven in de kerk? Ik woon dicht bij Stolwijk, de plaats waar sinds vorig jaar genezingsdiensten worden gehouden. In de kerkbladen is aandacht voor de emotiecultuur, voor beleving, voor bevinding. Kortom: in alle kerken van de gereformeerde gezindte wordt er terecht nagedacht over de gaven van de geest.”
Het onderwerp leent zich voor gezamenlijke doordenking, vindt Kole. „Om het daarna plaatselijk in en met de kerken verder inhoud te geven. We hoeven niet ieder voor zich het wiel uit te vinden.”
De relatie tot de gereformeerde theologie zal volgens Kole tijdens de conferentie een belangrijke plaats innemen. „Welke aspecten zijn we in de discussie vergeten, welke verdienen de nadruk.”
Sprekers tijdens de conferentie in Putten zijn dr. H. Bakker, onder meer docent aan de Evangelische Theologische Hogeschool in Ede, en prof. dr. W. van ’t Spijker, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn.
Prof. dr. B. Kamphuis, hoogleraar dogmatiek aan de Theologische Universiteit in Kampen, levert een bijdrage als coreferent. Kole: „De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zijn lid geworden van het COGG. Daarom is deelname aan de meningsvorming vanuit dit kerkverband van belang.”