OPEC handhaaft productieplafond
KOEWEIT (ANP/RTR) - De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) verandert de maximale hoeveelheid olie die ze produceert, in het komende kwartaal niet.
Het productieplafond blijft staan op 28 miljoen vaten (van 159 liter) per dag.Dat is maandag bekendgemaakt na afloop van een ministersvergadering van het oliekartel in Koeweit. Voordat het officiële beraad begon, waren de ministers van Olie het onderling al eens geworden, zo verklaarde sjeik Ahmed al-Hahd al-Sabah, voorzitter van de OPEC.
Het besluit kwam niet als een verassing. De olieprijzen zijn hoog, de vraag is groot en de oliedollars stromen de OPEC-landen binnen. Die situatie kan met de komst van de lente veranderen, wanneer de vraag afneemt en de voorraden groter worden. De prijzen dalen dan doorgaans.
Op 31 januari vergadert de OPEC weer. „Er zijn dan andere maatregelen nodig om de markt in evenwicht te houden”, aldus Ali al-Naimi, minister van Olie van Saoedi-Arabië. Volgens de ministers van Libië en Qatar wordt de olieproductie verkleind als de organisatie een grote vermindering van de vraag voorziet.
De OPEC besloot tevens de reserveproductiecapaciteit van maximaal 2 miljoen vaten per dag, die het in september ter beschikking stelde toen de olieprijzen op een record stonden, in te trekken. Dat gebeurt eind deze maand. Er is nauwelijks een beroep op die reservecapaciteit gedaan. „Het is louter psychologisch”, aldus de Algerijnse minister van Olie, Chakib Khelil.
OPEC-voorzitter al-Sabah verklaarde dat de OPEC haar productiecapaciteit in de periode tot 2010 wil vergroten van 30 miljoen vaten per dag tot 38 miljoen vaten om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
Op de internationale oliemarkt gingen de prijzen maandag duidelijk omhoog. Dat kwam niet alleen doordat de OPEC zinspeelde op een beperking van de productie in de komende maanden, maar ook door de explosie in een olieopslagplaats bij Londen op zondag. Op de termijnmarkt in New York steeg de notering van Amerikaanse olie voor levering in januari met 1,11 dollar tot 60,50 dollar per vat.
Benzine wordt in Nederland juist goedkoper. Shell heeft de adviesprijzen voor autobrandstoffen vanmorgen verlaagd. De prijs van een liter euro gaat van 1,375 euro naar 1,369 euro en super plus daalt van 1,429 euro tot 1,423 euro. Diesel wordt een cent goedkoper en kost nu aan de pomp 1,039 euro per liter. Shell hanteert internationale productnoteringen bij de bepaling van de brandstofprijzen.