EU adviseert kippenbranche griepprik
BRUSSEL (ANP) – Zodra de vogelgriep dichterbij komt, is het voor alle boeren en werknemers in de kippenbranche wijs om een algemene griepprik te halen. Dat stelt het EU–centrum voor ziektepreventie en –controle in nieuwe Europese richtlijnen. Wetenschapper Johan Giesecke van het centrum presenteerde de richtlijnen maandag in Brussel.
De griepprik moet helpen voorkomen dat de werknemers zelf een mengvorm ontwikkelen van vogelgriep en gewone menselijke griep. Zo’n volledig nieuwe virusvariant kan een wereldwijde ramp veroorzaken. Honderdduizenden mensen kunnen overlijden.„Nu is het wellicht nog wat vroeg om hiertegen een griepprik te halen", zegt Giesecke. „Maar als de vogelgriep echt oprukt, zou ik het sterk adviseren. Verplichten kan juridisch niet; mensen mogen ook poliovaccins weigeren".
Vogelgriep van de gevreesde variant H5N1 is onlangs vastgesteld in Roemenië, Kroatië en Turkije. Daar lijkt het tot stilstand gekomen. Vogelgriep heeft in Azië al wel ruim zestig mensenlevens gekost, zonder dat het tot een nieuwe virusvariant kwam.
De Europese richtlijnen schrijven verder mondkapjes en handschoenen voor bij een uitbraak. Zelfs de manier van aan– en uitkleden is vastgelegd.
De voorschriften zijn gedeeltelijk gebaseerd op de Nederlandse aanpak van vogelgriep in 2003. De virusziekte woedde op bijna 1300 bedrijven, ruim eenderde van het totale aantal Nederlandse pluimveebedrijven. In de strijd daartegen werden ongeveer 30 miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood.
De Europese richtlijnen bepalen ook dat personeel dat met besmette kippen te maken heeft, dagelijks de virusremmer tamiflu moet krijgen. De werknemers moeten het schaarse middeltje innemen tot zeven dagen na het laatste contact met een besmette kip. Tevens moeten ze zich twee weken lang tweemaal daags temperaturen, om te zien of ze misschien vogelgriep hebben opgelopen.