Gebruikster Implanon bleek al twintig weken zwanger
Een 32-jarige vrouw uit Amsterdam die dacht tegen zwangerschap beschermd te zijn met het anticonceptiemiddel Implanon kwam er pas na twintig weken achter dat ze toch zwanger was. De vrouw, M. Klein, deed woensdagochtend haar verhaal in een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Bosch.
Ze is een van de vijftien tot twintig vrouwen namens wie advocaat M. de Wit een schadevergoeding wil eisen van geneesmiddelenproducent Organon.
Klein en haar echtgenoot hadden al vier kinderen en wilden per se geen gezinsuitbreiding meer. Het vierde kind was al geboren ondanks pilgebruik, dus de Amsterdamse wilde iets anders proberen: „Implanon zou minstens even veilig zijn als sterilisatie, maar minder definitief.”
In december 2000 liet ze het staafje in haar bovenarm inbrengen door een arts die daar ervaren in was. In de zomer van 2001 had Klein het gevoel zwanger te zijn. Een tweede test was positief, tot ongeloof van Klein en haar partner. „We dachten zelf dat het nog pril moest zijn. In de echokamer zagen we tot onze stomme verbazing een levensgroot kind op het scherm. Het was een grote schok.”
Klein stond voor de keus het kind voortijdig te laten opwekken, waarna het zou overlijden, of het gewoon ter wereld te laten komen. Ze koos voor het laatste, en in maart is het kind geboren. Tot haar opluchting was het gezond, want toen ze ontdekte dat ze zwanger was was het te laat voor prenataal onderzoek. Dat had ze wel graag gewild want een van haar kinderen heeft een erfelijke afwijking.
Het staafje van Implanon werd bij een echo niet teruggevonden. De vrouw heeft nog geen bloedonderzoek laten doen. Vrouwen die zwanger zijn geworden ondanks het gebruik van Implanon kunnen hun huisarts contact laten opnemen met Organon. De arts krijgt dan instructies over de echo-methode die moet worden gebruikt om het staafje op te sporen. Wordt het staafje niet gevonden, dan kunnen de vrouwen via Organon hun bloed laten onderzoeken. Als het hormoon etonogestrel niet in het bloed wordt aangetroffen is het staafje vermoedelijk niet aanwezig.
Getuigen-deskundigen verklaarden eerder deze maand bij de rechtbank dat het onmogelijk is dat vrouwen zwanger worden terwijl ze Implanon gebruiken. Bij vrouwen die toch zwanger werden zou het staafje door een verkeerde applicatiemethode nooit zijn ingebracht. Organon biedt artsen de mogelijkheid een training te volgen voor het inbrengen van Implanon.
Eerder al werd gynaecoloog R. Beerthuizen aan een getuigenverhoor onderworpen, net als drie van de acht vrouwen die in totaal worden verhoord in deze zaak. In totaal wordt voor de zaak vijf dagen uitgetrokken.