„Apache schrikt terroristen af”
DEN HAAG (ANP) - Als het kabinet vrijdag besluit tot een nieuwe missie naar Afghanistan, gaan er met de ruim 1100 militairen waarschijnlijk ook vier tot zes Apache gevechtshelikopters mee.
De luchtmacht test donderdag op welke manier het geluid van de motoren het beste als wapen tegen terroristen kan worden ingezet.Bij missies de afgelopen jaren in Afghanistan en Irak is het geluid van de Apache een onvermoed en zeer effectief wapen gebleken. Met hulp van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en het KNMI meette de luchtmacht vandaag hoe ver het geluid van een Apache draagt.
De Amerikaanse Apachegevechtshelikopter heeft zich bewezen als een offensieve gevechtsmachine, die in de Eerste Golfoorlog in 1991 moeiteloos 278 Iraakse tanks uitschakelde. Maar de helikopter heeft ook belangrijke capaciteiten met infraroodcamera’s en sensoren.
Zeker 5000 uur vlogen de Apaches de afgelopen jaren in Irak en Afghanistan, zegt majoor R. de Jong, voorlichter van het 301 squadron op de helikopterbasis Gilze-Rijen. „We hebben nooit een schot hoeven lossen”, aldus De Jong, die zelf van augustus tot december vorig jaar naar Afghanistan uitgezonden was.
De Jong stelt dat de praktijk heeft uitgewezen dat vijandelijkheden direct stoppen zodra een Apache op het toneel verschijnt. „De afschrikwekkende werking is enorm.” De Apache heeft dan ook een indrukwekkend arsenaal aan wapens: een lasergeleide antitankraket met een bereik van 8 kilometer, ongeleide raketten met een bereik van 7,5 kilometer en een 30 millimeter snelvuurkanon dat 1200 patronen met een snelheid van tien per seconde kan afvuren.
Het geluid van de twee krachtige motoren (maximale snelheid 366 kilometer per uur) blijkt minstens zo effectief. Toen Iraakse opstandelingen in augustus 2004 de Nederlandse wachtmeester Jeroen Severs doodden, ontstond een vuurgevecht dat pas eindigde met de komst van twee Nederlandse Apachehelikopters. Sindsdien is minister Kamp van Defensie vast van plan om bij elke risicovolle missie standaard Apaches mee te sturen.
De luchtmacht laat vandaag het NLR geluidsmetingen uitvoeren bij de 213 meter hoge meetmast van het KNMI in Lopik. „Het gaat niet om de decibellen, maar om de voortplanting van het geluid. We gaan verschillende manoeuvres uitvoeren die elk hun eigen ’geluidshandtekening’ hebben”, zegt majoor De Jong. De vluchten zullen verschillen in hoogte, snelheid en hoek naar de meetmast.
De metingen dienen nog een tweede, evenzo belangrijk doel. „Geluid heeft twee kanten. Soms gebruik je het om terroristen weg te jagen, maar soms wil je met een Chinooktransporthelikopter met veertig man aan boord ook ergens zo ongemerkt mogelijk aankomen. Dan moet je weten vanaf welke afstand je te horen bent, want veiligheid is voor ons een, twee en drie”, aldus De Jong.
Dat laatste geldt zeker voor de transporthelikopters als Chinooks en Cougars, die veel kwetsbaarder zijn dan een Apache. In een later stadium worden daarom ook met de Cougars en de Chinooks geluidsmetingen verricht. De luchtmacht en het KNMI rekenen op een mooie, rustige dag in Lopik met weinig verstorende effecten, zoals regendruppels op de microfoons.