Kritiek op Britse begrotingsplannen
BRUSSEL (ANP) – Alle EU–lidstaten hebben woensdag forse kritiek geuit op huidig Europees voorzitter Groot–Brittannië over diens voorstellen voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Unie. Volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken was de kritiek op Londen „unaniem en hard". Er moet volgens de meeste EU–lidstaten beweging komen van Britse kant om eind volgende week een akkoord te vinden tussen de Europese regeringsleiders voor de begroting.
Bot stelde dat er vooral kritiek kwam op „het gebrek aan solidariteit" door juist te willen bezuinigen op de steun aan achtergebleven regio’s in de nieuwe Oost–Europese lidstaten. Alle andere Europese lidstaten eisen verder dat Groot–Brittannië een deel van de eigen automatische korting van twee derde op de EU–bijdrage inlevert. Bot vond het woensdag na een eerste overleg met zijn EU–collega’s moeilijk in te schatten of een akkoord haalbaar is.Volgens de bewindsman zit er „voor Nederland ook nog te weinig in". Nederland wil als grootste nettobetaler per hoofd van de bevolking een korting op de Europese contributie voor de periode 2007 tot en met 2013 van 1 miljard euro per jaar. Het maandag gepresenteerde Britse voorstel gaat uit van een jaarlijkse korting voor Nederland van 700 miljoen euro.
De Britten willen de EU–begroting voor dezelfde periode met in totaal 25 miljard euro verminderen tot 846,8 miljard euro, in vergelijking met een voorstel van vorig Europees voorzitter Luxemburg. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw stelde met zijn voorstel „eenheid" te willen creëren in Europa. Volgens Europees commissaris Grybauskaite (begroting) „is dat gelukt: er is eenheid in de kritiek op het Verenigd Koninkrijk".
Volgens staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken werd het verzet tegen de Britse plannen woensdagmiddag aangevoerd door Frankrijk, dat geen tussentijdse vermindering van de landbouwsteun wil, Spanje, Italië, Polen, België, Luxemburg, Letland en Litouwen.
Nederland en de andere grote nettobetaler Zweden bevinden zich in een middengroep. Duitsland liet zich van alle lidstaten nog het meest positief uit over het Britse voorstel.
Volgens Nicolaï ging het woensdag wel nadrukkelijk om een „eerste onderhandelingsronde". „Door de harde woorden heen zie je dat als de Britten bewegen een akkoord mogelijk is." Bot verwacht dat de onderhandelingen tussen EU–leiders eind volgende week lang zullen duren. „Dat wordt wel weer een tijdje knabbelen op een wortel".
Straw zal volgende week nog met een aangepast plan komen. Hij gaf aan dat de Britten nog iets verder willen gaan. „De onderhandelingsruimte is smal, maar het blijven onderhandelingen". Frankrijk liet woensdag weten dat Londen voor de volgende begrotingstermijn in ieder geval 6 miljard euro extra op tafel moet leggen, wil Parijs kunnen instemmen.
Straw reageerde daarop met Britse humor. „Ik weet zeker dat de Fransen willen onderhandelen met ons geld. Dat is nooit een probleem voor ze geweest."