Tweede Kamer ontevreden over besluit Donner
DEN HAAG - De fracties in de Twee Kamer kunnen zich niet vinden in het besluit van minister Donner (Justitie) om via de Kroon het detentiecentrum op Schiphol te sluiten.
De VVD vindt het „merkwaardig" en „bestuurlijk onhandig" dat minister Donner van Justitie een koninklijk besluit heeft laten nemen om het cellencomplex op Schiphol voorlopig open te houden. „Het is dan een kroonbesluit maar wij vinden dit niet de koninklijke weg", zei het liberale Tweede Kamerlid Weekers woensdag.Het lijkt er volgens hem op „dat de minister nu rechter is in zijn eigen zaak, te vergelijken met een slager die zijn eigen vlees keurt". Weekers kan niet inhoudelijk oordelen over de vraag wie gelijk heeft, maar consteert dat de gemeente hier het bevoegd gezag is, gezien de bouw– en gebruiksvergunning en het toezicht. „Maar ik ga ervan uit dat deze weg juridisch klopt."
De VVD’er wil hier zo snel met de minister over spreken. „Dat hoeft niet een spoeddebat te zijn, het mag ook in een algemeen overleg". De VVD’er vindt de actie van Donner bovendien niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen tussen de gemeente en de minister.
Weekers had het beter gevonden als in het „kennelijk onoverbrugbare verschil van mening tussen Haarlemmermeer en Donner" een arbitragecommissie was benoemd om te bemiddelen. Ook de rechter was een betere optie geweest in zijn ogen. „In onze rechtsstaat stap je bij geschillen en botsende belangen naar een rechter."
De PvdA vindt het kroonbesluit dat justitieminister Donner heeft laten nemen om het cellencomplex op Schiphol open te houden een drastische maatregel. „Dit is niet de chique weg en zet de verhoudingen op scherp", aldus Tweede Kamerlid Straub (PvdA).
De PvdA’er snapt het algemeen belang van Donner, maar hij meent dat ook de gemeente Haarlemmermeer een algemeen belang heeft, omdat die verantwoordelijk is voor de veiligheid. „Er zijn dus twee tegengestelde algemene belangen", aldus Straub.
Hij meent dat Donner een voorlopige voorziening bij de rechter had moeten vragen. „Dat had ik preciezer gevonden en bovendien liep er nog een bemiddelingspoging." De PvdA’er verwacht donderdag uitleg in een brief van Donner, die al eerder was aangevraagd, en wil daarna snel met hem over de actie spreken.
Ook GroenLinks is verbolgen over de schorsing die minister Donner (Justitie) via de Kroon heeft laten nemen. Tweede Kamerlid Vos van die partij sprak woensdag van „powerplay" van de bewindsman en wil opheldering.
„Dit is een ongebruikelijke en vergaande stap", aldus Vos. Ze vindt het heel ernstig dat de minister op deze manier een gemeente „overrulet". Op korte termijn wil ze daarover een brief ontvangen en eventueel een spoeddebat houden met Donner en de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Dekker (VROM). Ook zij waren betrokken bij het schorsingsbesluit.
Vos wijst erop dat schorsing een bestuursrechtelijke opstap is naar de vernietiging van besluiten van lagere overheden. Daarbij moet volgens haar wel aangetoond worden dat er strijd met het recht of het algemeen belang bestaat. Ze wil dat de ministers dit onderbouwen.