Regering Colombia hervat gesprek met rebellen
BOGOTA - Colombiaanse regeringsfunctionarissen en guerrillastrijders van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) komen vanaf maandag bij elkaar in Cuba om voorbereidingen voor mogelijke vredesonderhandelingen te treffen. Dat heeft de regering van president Uribe dinsdag in een verklaring laten weten, aldus de krant El Tiempo en de radio Caracol.
Het Nationaal Bevrijdingsleger hoeft zich voor de duur van de onderhandelingen evenwel niet formeel aan een wapenstilstand te houden. Desalniettemin kondigden de rebellen aan dat zij als teken van goede wil hun gewapende acties drastisch zullen reduceren. De guerrilla’s beloofden ook af te zien van ontvoeringen.Namens de guerrilla’s zal de militaire commandant van het bevrijdingsleger, Antonio Garcia, het woord voeren. Garcia, die wegens terrorisme en ontvoering tot dertig jaar celstraf is veroordeeld, krijgt voor de gelegenheid toestemming om de gevangenis, waar hij de afgelopen dertien jaar doorbracht, te verlaten. De rebellenleider krijgt voorts toestemming om naar het buitenland te reizen.
Eerdere pogingen om het bevrijdingsleger te ontmantelen in ruil voor erkenning als politieke partij mislukten omdat de guerrilla’s zich niet hielden aan een staakt-het-vuren. Na verschillende bloedige aanslagen, waaronder een overval op kerkgangers in de hoofdstad Bogota, besloot toenmalig president Andres Pastrana in 2002 alle contacten met de beweging te verbreken.
Het ELN is de kleinere van de twee Colombiaanse guerrillabewegingen en telt ongeveer 4000 strijders. Het bevrijdingsleger bekostigt zijn strijd voornamelijk uit het voor losgeld ontvoeren van Colombianen.
In tegenstelling tot de Revolutionaire Strijdkrachten (FARC) laat het ELN zich doorgaans niet in met de teelt en smokkel van verdovende middelen.
Volgens Daniel Garcia-Pena, de regeringsafgevaardigde tijdens het laatste vredesoverleg met het ELN, is het waarschijnlijk dat de rebellen enigszins zijn moegestreden. „Het leger zit hen al drie jaar op de hielen. Hun bewegingsvrijheid is thans zeer beperkt. Hetzelfde geldt voor hun financiële middelen”, aldus Garcia-Pena, die erop wijst dat de afgelopen maanden enkele honderden ELN-strijders deserteerden om gebruik te maken van een amnestieregeling.
Eerder dit jaar wist president Alvaro Uribe een vredesakkoord te bereiken met de rechtse paramilitaire groeperingen van de zogeheten Colombiaanse Zelfverdedigingsmacht. Ongeveer de helft van de 20.000 actieve paramilitaire strijders heeft inmiddels de wapens ingeleverd. De ontwapening van de groepen moet begin volgend jaar zijn voltooid.
Politiek geweld kost in Colombia (waar een burgeroorlog zich sinds 1964 voortsleept) jaarlijks aan zeker 3000 mensen het leven.
Meer dan 1 miljoen mensen raakten door de gevechtshandelingen ontheemd. Volgens de Verenigde Naties spant Colombia met dit grote aantal binnenlandse vluchtelingen wereldwijd de kroon.