HHK Stellendam opent kerk
Ds. A. van Wijk uit Herkingen zal woensdagavond het nieuwe pand van de hersteld hervormde gemeente van Stellendam openen. De kerk is gevestigd in een voormalige supermarkt.
„We hebben ongeveer een jaar gekerkt in de aula van de voormalige mavo aan de Schoolstraat”, aldus scriba P. J. Troost. Het schoolgebouw bood ook voldoende ruimte voor catechisaties en verenigingen.Het pand stond echter op de nominatie om te worden gesloopt. Met de aankoop en het verbouwen van de supermarkt kan er nu van een eigen kerkgebouw gebruik worden gemaakt. „De verbouwing heeft zo’n zeven maanden geduurd. Het meeste is gedaan door eigen gemeenteleden.” De kerkgangers konden donderdag en zaterdag het nieuwe gebouw bekijken.
In het huidige pand komen elke zondag ongeveer 300 mensen bijeen. In de nieuwe kerk staan 336 stoelen. Wanneer er veel mensen zijn, kunnen er nog zo’n 50 bij worden geplaatst. Het bedehuis heeft de naam ”Beth-El kerk” gekregen.
Pastoraat op huisnummer
Rond de Valkenboskerk in Den Haag wordt voor pastorale zorg niet meer gekeken in welke straat of wijk gemeenteleden wonen, maar is het huisnummer het criterium. Gewoonlijk nemen predikanten een aantal straten of kijken ze naar de kerkelijke richting van een gemeentelid. Maar de protestantse gemeente die samenkomt in de Valkenboskerk doet het anders. Ds. Koffeman gaat langs bij mensen met een even huisnummer en ds. Kouwijzer bij mensen met een oneven nummer. Volgens de predikanten bevalt het systeem goed. Ze komen nu beiden in de hele wijk. Voor bewoners van verzorgingshuizen is ook een oplossing gevonden. Daar komt emerituspredikant Wigboldus op bezoek.
Restauratie ngk-kerk Zalk
De Nederlands gereformeerde kerk te Zalk is na restauratie weer in gebruik genomen. Het kerkje aan de Burgemeester Van Vleutenlaan dateert uit 1840 en valt onder het toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het gebouw is geheel geschilderd, het metselwerk is opnieuw gevoegd en de toren is vernieuwd en voorzien van een nieuwe haan. De restauratie kostte ongeveer 300.000 euro. Er was subsidie van de gemeente Kampen en van de provincie Overijssel.
Restauratie ’s-Gravenzande
Op zondag 9 januari 2005 is in de hervormde dorpskerk te ’s-Gravenzande de laatste kerkdienst gehouden. Daarna is met de restauratie begonnen. De balkons in de kerk zijn verwijderd en het plafond en de wanden zijn opnieuw gestuukt. Een deel van de oude grafstenen uit de oude kerk zijn teruggevonden en in de nieuwe kerkvloer verwerkt. Het liturgische centrum is in oude staat teruggebracht en de hele kerk is opnieuw van verlichting voorzien.
Het werk is inmiddels afgerond en donderdag vond de officiële overdracht plaats van het bedehuis van de restauratiecommissie aan de kerkelijke gemeente. Daarna kon het gebouw bezichtigd worden door belangstellenden. Afgelopen zondag is de kerk weer officieel voor de erediensten in gebruik genomen.
Kerk Haule 150 jaar
Het kerkgebouw van de hervormde gemeente van het Friese Haule, gemeente Ooststellingwerf, bestaat 150 jaar. Dat werd vorige week zondag herdacht. De geschiedenis van kerkelijk Haule gaat ver terug. Waarschijnlijk is in 1328 de eerste kerk in het dorp gebouwd. De huidige kerk werd gebouwd in 1854 en in gebruik genomen op 18 november 1855. De klok van de kerk werd in 1943 afgevoerd naar Hamburg. In 1950 werd een nieuwe klok in de toren gehangen. In 1957 en 1958 werd de kerk gerestaureerd en in 1991 en 1992 opnieuw. Rond 1980 bleek dat het orgel in slechte staat verkeerde. Maar geld voor een nieuw instrument was er nauwelijks. Uiteindelijk kreeg de hervormde gemeente de mogelijkheid om het orgel van de gereformeerde kerk van het Gelderse Silvolde te kopen. Het werd volledig aangepast aan de wensen van de kerkgangers uit Haule. In 1982 nam de kerkelijke gemeente het instrument in gebruik.
De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.