Keiharde botsing dreigt over energiecompensatie
DEN HAAG (ANP) – Ondanks aanhoudende druk van de Tweede Kamer blijft het kabinet weigeren burgers volgend jaar te compenseren voor de gestegen energieprijzen. Om die reden dreigt dinsdag een keiharde botsing wanneer het parlement met minister De Geus (Sociale Zaken) over de koopkracht spreekt.
Minister Zalm (Financiën) herhaalde maandag dat het kabinet geen reden ziet voor compensatiemaatregelen, omdat uit recente cijfers blijkt dat de koopkracht in 2006 beter uitpakt dan verwacht. Bovendien voelt de VVD–bewindsman er niets voor financiële meevallers zomaar uit te geven terwijl het kabinet nog kampt met een flink begrotingstekort. Ingewijden hebben bevestigd dat Zalm zou zijn afgetreden als het kabinet wel tot compensatie had besloten.De Tweede Kamer, onder aanvoering van coalitiepartij CDA, houdt echter voet bij stuk. Op Prinsjesdag betoogde CDA–fractievoorzitter Verhagen al dat er compensatie zou moeten komen als de hoge olieprijs de burger te veel in de portemonnee zou raken. Uit nieuwe koopkrachtberekeningen blijkt dat niet, maar het CDA vindt dat de koopkracht er nog beter had uitgezien als de olie niet zo duur zou zijn geworden.
Kamer en kabinet lijken vooralsnog van geen wijken te weten. „Onze inzet is om te komen tot compensatie", zei Verhagen maandag. Hij denkt zelf aan 35 euro per huishouden. Volgens de christendemocraat heeft het kabinet extra inkomsten als gevolg van de hoge olieprijs en hoeft een koopkrachtimpuls niet ten koste te gaan van het terugdringen van het begrotingstekort.
Minister Zalm vindt financiële extraatjes daarentegen nu een „slecht signaal". Maandag wees hij op „fouten" uit begin jaren tachtig en negentig, toen ondanks een begrotingstekort financiële meevallers meteen werden uitgegeven. Dat wil Zalm absoluut niet. De VVD–bewindsman wil koersen op een overschot op de begroting.
Onduidelijk is nog hoe het conflict opgelost kan worden. Verhagen maakte maandag duidelijk dat hij „de zaak niet op de spits wil drijven". Zalm heeft op zijn beurt aangegeven geen trek te hebben in „koehandel" waarbij het kabinet de Kamer een beetje tegemoetkomt.
De coalitiepartijen CDA en D66 praten nog over een gezamenlijk voorstel om de energiecompensatie af te dwingen. Een van de opties is daarbij een lagere bijdrage die alle huishoudens jaarlijks betalen voor het opwekken van duurzame energie. Nu gaat dat om een bedrag van 52 euro. Het schrappen van de hele bijdrage zou 350 miljoen euro kosten.